Wat zijn jouw ingrediënten van een goed voedingsadvies?

June 14, 2018

Door: Andrea van Vuuren, Scientific Educator en voedingskundige bij Orthica

Deel dit bericht!

Vraag het een willekeurige gezondheidsprofessional en je krijgt van elk een ander antwoord. Ook in de media verschijnen dagelijks tegenstrijdige berichten. Deskundigen van diverse pluimage vinden dat hun voedingswijze het beste is voor je gezondheid; vegetarisch, veganistich, flexitarisch, eten volgens de schijf van vijf, glutenvrij, bloedgroepdieet, paleo, raw, ayurvedisch, koolhydraatarm; wie heeft gelijk? Soms zijn de argumenten zo overweldigend dat ik ook alle zeilen bij moet zetten om kritisch te blijven. Geen wonder dat de consument niet meer weet wat hij moet geloven. Een ding staat voor mij als een paal boven water; er is op het gebied van voeding geen one size fits all! Een goed voedingsadvies is een persoonlijk voedingsadvies.

 

Voeding is ingewikkeld

Waarom is voeding zo’n ingewikkeld onderwerp en waarom kunnen we als gezondheidsprofessionals geen eenduidig voedingsadvies formuleren? Ik denk dat daar heel veel redenen voor te benoemen zijn. Ik pik er een paar uit; voedingsonderzoek is beperkt beschikbaar, want het is moeilijk, kostbaar en duurt lang. Bovendien kunnen onderzoeksresultaten op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. De media die de vertaalslag naar de consument maken, geven vaak eenzijdige, ongenuanceerde informatie, omdat veelal de nieuwswaarde prevaleert boven de inhoud. En door de overload aan informatie op het internet is het moeilijk om betrouwbare bronnen te herkennen. Maar hoe kun je als gezondheidsprofessional dan nog een betrouwbaar advies geven?

 

Persoonlijk voedingsadvies

Wat me van het laatste Folia Orthica symposium over personalized nutrition het meest is bijgebleven, is een studie door het Weizmann Institute of Science in Israël. Voor deze studie werd een week lang de bloedsuikerspiegel van 800 mensen gemonitord. De conclusie was dat de bloedsuikerrespons op alle voedingsmiddelen zeer persoonlijk is. Rekening houdend met diverse factoren, genereerden de wetenschappers een algoritme om de persoonlijke reactie op voedsel te voorspellen, gebaseerd op leefstijl, medische achtergrond, en de samenstelling en functie van het microbioom. Op basis van dit algoritme konden de onderzoekers de bloedsuikerspiegel als reactie op verschillende etenswaren voorspellen. Zo waren ze in staat om een persoonlijk voedingsadvies samen te stellen dat de bloedsuiker op een constant gezond niveau hield. Hoeveel meer bewijs wil je hebben voor het feit dat voeding persoonlijk is?

 

De praktijk is altijd anders

Naar mijn mening bestaat een goed voedingsadvies uit 3 ingrediënten; een wetenschappelijke basis, praktijkervaring van de behandelaar en de persoonlijke kenmerken van de cliënt. Ik besef dat het perfect samenvoegen van deze ingrediënten gemakkelijker gezegd is dan in de praktijk gebracht. Wetenschappelijk onderzoek interpreteren is niet gemakkelijk, praktijkervaring opdoen kost tijd en hoe breng je de kenmerken van de cliënt zodanig in kaart dat het richting geeft aan je advies? Ik ben een theoreticus, heb nooit patiënten behandeld, maar het lijkt me een enorme uitdaging. Mijn expertise ligt vooral in het maken van de vertaalslag van wetenschappelijke informatie naar praktisch bruikbare informatie. Maar hoe belangrijk dit ook is, ik zie er ook de beperkingen van in. De dagelijkse praktijk is vaak heel anders. Ik kan me voorstellen dat je als diëtist, leefstijlcoach, therapeut, arts of adviseur in de winkel behoefte hebt aan het uitwisselen van ervaringen en het delen van visies, die kunnen dienen als handvatten voor de dagelijkse praktijk. Je staat er immers meestal alleen voor.

 

Laat je uitdagen op 1e Orthica Health Science Congres

Na 25 jaar Folia Orthica Symposium is het me duidelijk dat dit evenement voor veel gezondheidsprofessionals een manier is om in korte tijd inzicht te krijgen in de stand van zaken op het gebied van de (voedings)wetenschap en de praktijk, en om met collega’s ervaringen uit te wisselen. Natuurlijk lichten congressen vaak maar een tipje van de sluier op als het om een specifiek thema gaat, maar ze prikkelen wel om kennis verder uit te diepen. Ze houden je scherp en dagen je uit tot het (her)vormen van je eigen visie en persoonlijk voedings- en gezondheidsadvies. Dit jaar zal dat laatste nog meer dan andere jaren gevoed worden op het 1e Orthica Health Science Congres. Naast het vertrouwde wetenschappelijke podium, waarop sprekers resultaten van onderzoek en praktijkervaringen delen, zullen ook de meer praktijkgerichte deskundigen hun (voedings)overtuiging met je gaan delen. Zij gaan je binnen 18 minuten deelgenoot maken van hun visie op gezondheid. Na deze op TEDx talks geïnspireerde lezingen kun je onder leiding van een voorzitter de discussie met de sprekers aangaan. Ik heb er weer zin in; het 26e Orthica-symposium ofwel het 1e Orthica Health Science Congres. En ik kan je verzekeren; het wordt een dag met alle ingrediënten voor jouw persoonlijke voedingsadvies.

 

Fotografie door: Echt Mooij fotografie

Onderzoek voeding en stemming

June 20, 2018

Hangt hoe je je voelt af van wat je eet? Daar is de afgelopen 50 jaar in de voedingswetenschap veel onderzoek naar gedaan. Meerdere studies tonen aan dat we ons blijer en fitter voelen met een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon. Maar hoe dat nou precies zit, daar heeft de wetenschap geen verklaring voor. Eigenlijk is […]

Lees meer

Online Orthica Health Science Congres:
20 september 2022; dag waarop specialisten de menopauze op integrale wijze ontrafelen

June 11, 2022

Waarom het thema menopauze? Hoewel de overgang in de jaren negentig minder bespreekbaar was dan nu, valt er nog steeds veel winst te behalen. Pas de laatste jaren is er meer maatschappelijke en professionele aandacht voor de overgang en de gevolgen hiervan voor het leven van vrouwen. Een van de redenen waarom dat zo lang […]

Lees meer