Van Folia Orthica Symposium naar Orthica Health Science Congres

June 7, 2018

Door: Andrea van Vuuren, Scientific Educator en voedingskundige bij Orthica

Deel dit bericht!

Het is alweer 23 jaar geleden dat ik solliciteerde bij Orthica. Orthica was toendertijd (in 1994) een pionier in hoog gedoseerde voedingssupplementen. Ik was als rechtgeaarde diëtist wel een beetje sceptisch over dit ‘orthomoleculaire’ concept en weet nog goed dat ik als een soort voorbereiding op mijn sollicitatiegesprek het tweede Folia Orthica Symposium bezocht. Het leek mij een goede manier om een indruk te krijgen van de hoofdsponsor achter dit evenement. Ik was positief verrast en diep onder de indruk, niet alleen van de kwaliteit van de sprekers en het kennisniveau, maar ook van de gepassioneerde mensen die daar werkten. Het viel me op dat er absoluut geen sprake was van een ‘alternatieve sfeer’ maar dat er een brug gebouwd werd tussen de reguliere en de complementaire aanpak. Dat vond ik als regulier opgeleide diëtist een aanstekelijk streven; daar wilde ik ook aan meewerken. En zo geschiede… Op mijn 1e werkdag kreeg ik te horen dat ik direct aan de slag kon met de organisatie van het volgende Folia Orthica Symposium, dat zou plaatsvinden op 17 juni 1995. Mijn toenmalige collega die verantwoordelijk was voor dit evenement zou met zwangerschapsverlof gaan en droeg de organisatie over aan mij. Het kostte niet veel tijd om erachter te komen dat dit jaarlijkse symposium de passie van het merk Orthica weerspiegelde; gezondheid bevorderen door gedegen kennis over voeding en suppletie te delen met anderen.

Mijn eerste Folia Orthica Symposium in 1995

Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat een maand of 9 voor het symposium de voorbereidingen al begonnen; de projectgroep kwam voor het derde jaar bij elkaar om te brainstormen over het nieuwe thema. Vervolgens gingen we op zoek naar experts die kennis en/of ervaring hadden met betrekking tot het gekozen onderwerp; in totaal een stuk of 8. Na een intensieve voorbereiding, waaronder een sprekersdiner om alle lezingen goed op elkaar af te stemmen, gaven we de sprekers een hele dag het podium. Het thema van het symposium dat ik mocht organiseren was: ‘Ziek van je omgeving; milieugeneeskunde bij allergieën en intoxicaties’. Speciale gast was dr Doris Rapp, allergologe uit de Verenigde Staten die net een boek had uitgegeven. Wat was ik zenuwachtig! Achteraf bleek mevrouw Rapp een hele toegankelijke dame te zijn die met haar linnen rugzakje de jaarbeurs binnenstapte. Het symposium werd een groot succes. Er waren meer dan 300 natuurartsen en -therapeuten en de beoordelingen waren goed. Mijn vuurdoop zat erop!

Meer interesse voor voeding en leefstijl

Dit jaar, anno 2018, zal het 26ste symposium plaatsvinden. Ik heb ze bijna allemaal meegemaakt en als lid van de symposiumcommissie mede georganiseerd. Elk jaar ervaarde ik deze dag weer als een explosie van inspiratie, enthousiasme en bijzondere ontmoetingen. In die zin is er in 23 jaar niet veel veranderd. Het symposium is nog steeds een uitwisseling van wetenschappelijke kennis en praktijkervaring. Wel heb ik gemerkt dat dit evenement met de jaren een veel grotere diversiteit aan belangstellenden is gaan aantrekken. Het aantal mensen met een chronische aandoening stijgt en het aantal gezondheidsprofessionals dat voeding, suppletie en leefstijl een belangrijke plaats geeft in de behandeling neemt toe. Het zijn vandaag de dag niet meer alleen natuurartsen, -therapeuten en diëtisten, die belangstelling hebben voor dit thema. Ook winkels specialiseren zich op het gebied van natuurvoeding en suppletie; medewerkers zijn steeds beter geschoold om een persoonlijk voeding- en suppletieadvies te geven. En tenslotte zijn er de vele ervaringsdeskundigen die via social media hun enthousiasme delen over wat een gezonde voeding en leefstijl voor hen betekent.

 

Het 1e Orthica Health Science Congres

Nu, 23 jaar later ben ik nog altijd lid van de projectgroep van dit evenement. Door de groeiende belangstelling vinden we dat het symposium toe is aan een vernieuwingsslag, zonder afbreuk te doen aan het gedegen programma waar het evenement sinds jaar en dag voor staat. Onderdeel van deze vernieuwingsslag is een nieuwe naam: Orthica Health Science Congres. En natuurlijk hoort daar een nieuwe opzet bij die als doel heeft iedereen te inspireren die zich op professionele wijze met voeding en leefstijl bezighoudt. Dit betekent dat het vertrouwde wetenschappelijke podium, waarop artsen en wetenschappers resultaten van onderzoek en hun ervaringen delen, blijft bestaan. Zo zal Rogier Hoenders (integraal psychiater) een relatie leggen tussen het microbioom en de behandeling van psychopathalogie. Pamela Browne arts-onderzoeker zal deze bijzondere relatie tussen het microbioom en de psyche toelichten vanuit klinisch onderzoek. Uiteraard zal er tussen de lezingen weer tijd zijn om de informatiemarkt te bezoeken, waar bedrijven hun nieuwste producten, apparaten en boeken presenteren.

 

Inspiratiepodium

Naast dit vertrouwde podium is er dit jaar een tweede podium, het zogenaamde inspiratiepodium, dat geïnspireerd is op de zogenaamde TEDx –talks. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten “de presentatie van hun leven” te geven over hun gebied van expertise, waarvan zij vinden dat het wereldkundig gemaakt moet worden. Saraï Pannekoek; sport diëtist en epidemioloog zal handvatten geven voor een duurzame voeding en Richard de Leth laat zien hoe je meer verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen gezondheid. De congresbezoekers kunnen zich hier dus in korte tijd laten inspireren en er is ruim de tijd voor vragen en discussie. Ik ben zelf heel enthousiast over deze vernieuwing. Hoe meer gezondheidsprofessionals we bij elkaar brengen, hoe meer er sprake is van kruisbestuiving; ‘where attention goes, energy flows’. Zo krijgt dit evenement nog meer dan voorheen de rol van bruggenbouwer. Niet alleen de brug tussen regulier en complementair, maar ook tussen de verschillende gezondheidsprofessionals.

Ik heb er weer zin in; het 26e Orthica-symposium ofwel het 1e Orthica Health Science Congres.
Ongetwijfeld wordt dit weer een dag vol inspiratie, enthousiasme en bijzondere ontmoetingen. Zien we elkaar op 20 september? Het programma kunt u bekijken op deze pagina.

Onderzoek voeding en stemming

June 20, 2018

Hangt hoe je je voelt af van wat je eet? Daar is de afgelopen 50 jaar in de voedingswetenschap veel onderzoek naar gedaan. Meerdere studies tonen aan dat we ons blijer en fitter voelen met een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon. Maar hoe dat nou precies zit, daar heeft de wetenschap geen verklaring voor. Eigenlijk is […]

Lees meer

Darmbacteriën zijn de voelsprieten voor je gezondheid

August 6, 2018

Het aantal studies dat een verband aantoont tussen de specifieke samenstelling van het darmmicrobioom en de gezondheid neemt enorm toe. In een studie die recentelijk gepubliceerd werd in Nature Communications, werd gekeken naar de relatie tussen een range van ziektebeelden en de samenstelling van het darmmicrobioom. De onderzoekers deden een verrassende ontdekking; de bacteriegroep – […]

Lees meer