Sprekers

Op deze pagina vind je de sprekers van het Orthica Health Science Congres op donderdag 19 september 2019. Het was een inspirerende dag! Wil jij op de hoogte blijven en een e-mail ontvangen wanneer meer bekend is over het programma van 2020? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via deze pagina.

 

Laat je op deze dag verrassen door verschillende achtergronden van de sprekers. Het Orthica Health Science Congres is er om jouw blik te verruimen en biedt jou nieuwe inzichten, wetenschappelijke ontwikkelingen en uiteenlopende overtuigingen en visies op gezondheid.

 

“Er was een positieve en inspirerende vibe!” – Therapeut, bezoeker congres 2018.

Praktische informatie

Ben je op zoek naar praktische informatie zoals de datum, tijd, locatie, accreditaties en de toegangsprijs?

Die vind je HIER.

Legenda:
Wetenschapspodium Wetenschap podium
TedXpodium Inspiratie podium
TedXpodium Plenaire sessies

Rogier Hoenders

MD, PhD, Psychiater, dagvoorzitter

Klik voor meer details

Rogier Hoenders

MD, PhD, Psychiater, dagvoorzitter.

MISSIE: Rogier is een fervent voorstander van leefstijl geneeskunde om daarmee een transitie te maken van de huidige Geestelijke ziektezorg naar een werkelijke Geestelijke gezondheidszorg.

Gezonder leven: hoe bereiken we een duurzame gedragsverandering?

Inmiddels weten we wat gezond leven inhoudt. Goede voeding, regelmatig bewegen, voldoende ontspannen en slapen en bezig met zingeving. Toch doen we het vaak niet. Hoe komt dat? Welke bio-psycho-sociaal-maatschappelijke factoren liggen daaraan ten grondslag? En nog belangrijker: hoe kunnen we toch succesvol zijn in het veranderen van onze leefstijl? Rogier zal dit illustreren aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, de structuur van het brein en de ervaringen van zijn team centrum integrale psychiatrie

Elly Kaldenberg

Diëtist, dagvoorzitter

Klik voor meer details

Elly Kaldenberg

Diëtist, dagvoorzitter.

MISSIE: Elly Kaldenberg is diëtist en eigenaar van SanAvis, een bureau met visie op voeding. Eten is meer dan een bord voedingsstoffen, eten is onderdeel van way of living, dat is haar visie. Het overbrengen van een op maat gemaakte voedingsboodschap om je vooral energieker te voelen is haar missie.

Het ritme van eten

Het werken in onregelmatige diensten is veelal een mismatch met de regelmaat van eten. Dagelijks houd ik mij bezig met voeding in relatie tot bioritme voor medewerkers met onregelmatige diensten. In deze presentatie laat ik je zien aan welke knoppen je kunt draaien voor een goede regelmaat van eten binnen een onregelmatig bestaan.

Peter Voshol

PhD, Fysioloog

Klik voor meer details

Peter Voshol

PhD, Fysioloog.

MISSIE: De persoon centraal stellen in zijn/haar beleving en ervaring wat voeding en leefstijl doen voor zijn/haar gezondheid, welbevinden en lichaam.

Chronische aandoeningen; als we nu eens beginnen met Voeding en Leefstijl!

Tot 90% van onze moderne chronische aandoeningen worden (mede) veroorzaakt door onze voeding en leefstijl. Echter de persoon is altijd eerder dan de ziekte of aandoening. Daarom gaan voor de ervaring, de beleving en de inzichten die jij maakt vanuit jouw experiment.

Marijke Gordijn

PhD, Chronobioloog en slaaponderzoeker

Klik voor meer details

Marijke Gordijn

PhD, Chronobioloog en slaaponderzoeker.

MISSIE: Het optimaliseren van gezondheid in onze 24/7 maatschappij en therapieën voor slaap- en stemmingsstoornissen door rekening te houden met onze biologische klok.

Zin en onzin van melatoninegebruik

Melatonine is het hormoon van de nacht en vertelt ons dat het tijd wordt om te gaan slapen. Zonder de juiste kennis melatonine slikken kan slaapstoornissen geven. Is melatonine slikken zinvol en zo ja: hoeveel en op welke tijd?

Anneloes van Vemde

Diëtist

Klik voor meer details

Anneloes van Vemde

Diëtist.

MISSIE: Mensen die een maagverkleiningsoperatie hebben ondergaan voorzien van culinaire inspiratie en betrouwbare informatie.

Een maagverkleining, de gemakkelijke oplossing voor obesitas?

Iedereen heeft wel een mening over dit onderwerp. Maar is deze wel gegrond? Ik spreek over mijn visie over dit onderwerp als klinisch diëtist.

Karin Janssen

Drs., Kindigo® therapeut

Klik voor meer details

Karin Janssen

Drs., Kindigo® therapeut.

MISSIE: Mensen inspireren om gezondheidsklachten te benaderen vanuit een holistisch visie.

Naar de kern van een klacht met holistische geneeskunde

Tijdens mijn lezing laat ik alle mogelijke oorzaken van gezondheidsklachten en -problemen op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau de revue passeren. Ook voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Er is zoveel meer mogelijk na of naast het reguliere circuit. Mijn motto: reguliere geneeskunde en natuurgeneeswijzen, samen -in verbinding- sterk!

Erwin Piening

General manager Orthica, (Atrium Innovations NL)

Roelof Hut

Prof. dr., Chronobioloog

Klik voor meer details

Roelof Hut

Prof. dr., Chronobioloog.

De biologische klok: gezonde ritmiek in een gezond lichaam

De dagelijkse biologische (circadiane) klok beïnvloedt bijna alle lichaamsprocessen. Hartslag, bloeddruk, hormoonspiegels, concentratie, alertheid en vele andere processen variëren sterk in de loop van de dag. Als de biologische klok in de war wordt gebracht door een ongezond eetpatroon, ploegendienst, slaap tekort, of zomertijd, kan de kans op hart en vaat ziektes, obesitas, diabetes, depressie en zelfs kanker toenemen. Bij een gezonde levensstijl hoort een juiste afstemming van de biologische klok.

Marie-Jose Torenvliet

Diëtist

Klik voor meer details

Marie-Jose Torenvliet

Diëtist.

MISSIE: De consument wegwijs maken in de wereld van eetlustregulatie en voedselinname, die gereguleerd worden door het samenspel van onze zintuigen, hormonen, omgevingsfactoren en de psyche.

Periodiek vasten; het wapen tegen insulineresistentie

Intermittent fasting als beste wapen tegen insulineresistentie. In deze sessie leg ik uit waarom periodiek vasten bij mijn klanten het ideale middel lijkt in de strijd tegen de epidemie die overgewicht heet.

Kwee Siok Lan

Acupuncturist, herbalist en voedingsadviseur

Klik voor meer details

Kwee Siok Lan

Acupuncturist, herbalist en voedingsadviseur.

MISSIE: Bewust worden van je eigen plaats in ritmes van jaar, seizoen, maand, dag en nacht. Leven volgens de energieën van de organen voor fysiek en mentaal welzijn.

Leven in balans volgens de Chinese Orgaanklok

Volgens de Chinese orgaanklok een weg naar voldoening en tevredenheid vinden, elementen voor individueel geluk.

Suzan Wopereis

PhD, systeembioloog

Klik voor meer details

Suzan Wopereis

PhD, systeembioloog.

MISSIE: Mijn persoonlijke missie vergelijk ik vaak met een schilderij van de ‘fontein van de eeuwige jeugd’, waar oude en zieke mensen weer jong en vitaal worden zodra ze van het water van de fontein hebben gedronken. Met mijn onderzoek wil ik bijdragen aan oplossingen die de metabole gezondheid ‘verjongen’ of verbeteren!

Personalised nutrition vanuit een systeembiologisch perspectief; flexibiliteit is het toverwoord!

We leven in een wereld,waarin welvaartsziekten toenemen; de zorgkosten stijgen net zoals het aantal jaren dat we te kampen hebben met ziekte-last. De meeste mensen hebben een goed beeld bij wat gezond gedrag zou moeten zijn, toch blijft het moeilijk daarnaar te leven. Personalised nutrition zou kunnen helpen om gezond gedrag te bevorderen, waarbij welvaartsziektes kunnen worden voorkomen of zelfs kunnen worden gekeerd!

Jacqueline Elferink

Drs., Orthomoleculair holistisch therapeut

Klik voor meer details

Jacqueline Elferink

Drs., Orthomoleculair holistisch therapeut.

MISSIE: In mijn therapie staat verbinden met wie je in wezen bent en welke voeding je nodig hebt centraal. Voeding kan vertaald worden in letterlijke voeding en orthomoleculaire ondersteuning, maar ook de juiste geestelijke voeding kan van belang zijn. Vrouwen hun bloei laten ervaren na de overgang. Vrouwen weg wijs maken in hoe ze een wijze bloeiende vrouw kunnen zijn en hiermee tevoorschijn kunnen komen.

Bloeiend na de overgang

Over de kracht van het ouder worden, trouw blijven aan je zelf, haar visie op hormoonvervangende therapie, maatschappelijke waarde van ouder worden, ondersteuning van voeding en suppletie, holistische visie op de overgang. Er zal worden uitgelegd hoe je je een wijze en bloeiende vrouw kan gaan voelen. Wat hiervoor nodig is. En wat het maatschappelijk belang hiervan is voor meerdere generaties.

Wendy Walrabenstein

Drs., diëtist en onderzoeker

Klik voor meer details

Wendy Walrabenstein

Drs., diëtist en onderzoeker.

MISSIE: Mensen (en vooral mensen met een chronische aandoening) verleiden en begeleiden met een plantaardige, actieve en ontspannen leefstijl naar optimale gezondheid. We willen toch allemaal gezond oud worden?

Meer ‘superagers’ door leefstijlprogramma’s

In de Blue Zones worden superagers oud en zijn ze weinig ziek. Wendy vertelt hoe haar dit inspireerde tot een groot onderzoek over leefstijl. Met de evidence die dat oplevert hoopt zij dat straks veel chronisch zieke patiënten geholpen kunnen worden.

Peter van Berckel

Fermentatie-expert, natuurvoedingskundige & kok

Klik voor meer details

Peter van Berckel

Fermentatie-expert, natuurvoedingskundige & kok.

MISSIE: Mensen laten zien hoe makkelijk en smakelijk het is om snelle groentefermentaties te maken en dit in te bouwen in je eigen kookroutine.

Fermenteren met de pickle-pers

Doorlopende demonstratie van snelle fermentaties op de informatiemarkt.