Sprekers

Tijdens het online congres nemen sprekers met verschillende wetenschappelijke achtergronden en visies op gezondheid het podium. Psychiater Dr. H.J. Rogier Hoenders is uw dagvoorzitter tijdens dit online evenement.

 

“Er was een positieve en inspirerende vibe!” – Therapeut, bezoeker congres 2018.

Praktische informatie

Bent u op zoek naar praktische informatie zoals de datum, tijd, locatie, accreditaties en de toegangsprijs?

Die vindt u HIER.

Prof. dr. Michiel Kleerebezem

Hoogleraar ‘Host-Microbe Interactions’, Wageningen Universiteit

Klik voor meer details

Prof. dr. Michiel Kleerebezem

Hoogleraar ‘Host-Microbe Interactions’, Wageningen Universiteit.

MISSIE: “Het onderzoek in mijn groep streeft ernaar om de moleculaire mechanismes, waarmee darmbacteriën met het gastheer-organisme communiceren, te begrijpen. Die kennis zetten we in om de gezondheid van de gastheer te beïnvloeden.”

Speelt de darm-brein-as een rol in ADHD?

De laatste jaren wordt steeds meer duidelijk dat onze darmgezondheid een grote invloed uitoefent op onze geestelijke gezondheid. Deze lezing gaat in op de driehoeksverhouding tussen voeding, het darmmicrobioom en gezondheid, met aandacht voor de manier waarop communicatie kan verlopen langs de darm-brein-as. Daarnaast worden de meest recente inzichten getoond uit de lopende BRAIN-studie; een onderzoek naar hoe dieet de ADHD-symptomen in kinderen kan remmen.

Prof. dr. Anne Roefs

Hoogleraar in de Psychologie en Neurowetenschap van abnormaal eetgedrag, Maastricht University

Klik voor meer details

Prof. dr. Anne Roefs

Hoogleraar in de Psychologie en Neurowetenschap van abnormaal eetgedrag, Maastricht University.

MISSIE: "Mijn missie is het doen van onderzoek naar de dynamische aard van cognitieve en neurale processen betrokken bij eetgedrag, en de vertaalslag maken naar interventies voor en preventie van overgewicht.”

Kan het brein de aantrekkingskracht van eten verslaan?

Wat is de voornaamste oorzaak van obesitas? Moeten we het zoeken in de fysiologie of is de rol van psychologie en het brein groter? Hangt het succes van een dieet werkelijk af van het soort dieet en de nutriënten? Wat is er nu werkelijk nodig om een gezondere leefstijl te bereiken en te behouden?

Sara Bosman

Psycholoog met specialisaties in voedingspsychologie, ACT en mindfulness

Klik voor meer details

Sara Bosman

Psycholoog met specialisaties in voedingspsychologie, ACT en mindfulness.

MISSIE: “De psychische gezondheid verbeteren met een integratieve aanpak van psychische klachten is mijn missie. Hiervoor gebruik ik een combinatie van psychotherapie (ACT, mindfulness en compassie), voeding en andere leefstijlfactoren.”

Voedingspsychologie & ACT, een integratieve benadering van psychische klachten in de praktijk

De lezing van Sara Bosman gaat over ervaringen uit de ‘voedingspsychologie’- praktijk. De voedingspsychologie focust zich op het veranderen van eetgewoonten om psychische klachten te verhelpen. Cliënten lopen vaak vast bij het veranderen van eetgewoonten. De toepassing van voedingspsychologie met behulp van onder andere ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en aminozuurtherapie bieden hierbij een uitkomst.

Drs. Han Siem

Complementair apotheker

Klik voor meer details

Drs. Han Siem

Complementair apotheker.

MISSIE: "Als apotheker ben ik bruggenbouwer tussen de reguliere en complementaire geneeskunde en gespecialiseerd in de controle op wisselwerkingen die kunnen ontstaan tussen reguliere en complementaire geneesmiddelen. Op die manier hoop ik therapeuten die met ons samenwerken te kunnen ondersteunen bij een veilig en verantwoord geneesmiddeladvies aan hun cliënt.”

Geneesmiddelen bij psychische stoornissen combineren met voedingssupplementen: do’s en don’ts

Veel patiënten komen bij de therapeut voor complementaire ondersteuning bij psychische klachten, terwijl men ook psychofarmaca gebruikt. Is combinatie met voedingssupplementenwel veilig, welke wisselwerkingen kunnen optreden? Wat als men de reguliere medicatie wenst af te bouwen? Han Siem helpt u op weg met deze complexe vraagstukken.

Jeannette Welp

Spreker en musicus, gespecialiseerd in de kracht van verbinding

Klik voor meer details

Jeannette Welp

Spreker en musicus, gespecialiseerd in de kracht van verbinding.

MISSIE: Jeannette Welp laat de deelnemers ervaren hoe zij tot verbinding kunnen komen met zichzelf en anderen. Als musicus gebruikt zij hiervoor de neurowetenschap, muziek en creatieve werkvormen.

De kracht van verbinding in de praktijk

In mijn interactieve bijdrage wordt helder waarom verbinding belangrijk is en hoe je tot een betere verbinding kunt komen. Muziek, verhalen vertellen en spelen zijn elementen die zorgen dat dopamine en oxytocine vrijkomen, die het geluks- en saamhorigheidsgevoel vergroten.

Dr. H.J. Rogier Hoenders

Psychiater, dagvoorzitter

Klik voor meer details

Dr. H.J. Rogier Hoenders

Psychiater, dagvoorzitter.

MISSIE: "Ik ben fervent voorstander van leefstijl geneeskunde om daarmee een transitie te maken van de huidige geestelijke ziektezorg naar een werkelijke geestelijke gezondheidszorg.”

Voeding en Psyche; introductie tot het thema