Snel kiezen op basis van ‘onderbuikgevoel’?

July 16, 2018

Deel dit bericht!

Naar darmbacteriën is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat deze bacteriën meer invloed hebben dan je op het eerste gezicht zou denken: van je stemming tot je emoties. Een onderbuikgevoel, dat hebben we allemaal wel eens. Maar heb jij dat onderbuikgevoel ook als je op het punt staat om een beslissing te nemen? Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek komt dat doordat darmbacteriën je helpen bij het maken van keuzes.

Onderbuikgevoel is reëel

Op zich is dat niets nieuws. Onderzoekers weten dat darmbacteriën helpen bij het maken van beslissingen. Ze weten ook dat je darmen onderdak bieden aan een ingewikkeld neuraal netwerk, dat het enterische zenuwstelsel wordt genoemd. Dit zenuwstelsel heeft wel meer dan 100 miljoen zenuwcellen en bevindt zich in de darmwand van je maagdarmstelsel.

Tweede brein

Dit enterische zenuwstelsel functioneert als tweede brein. Het houdt toezicht op je darmmicrobioom en staat in contact met je hersenen, en wisselt daar informatie mee uit. Je darmbacteriën produceren stoffen die van invloed zijn op mentale processen. Zoals je geheugen of je stemming. En op hun beurt hebben je hersenen ook invloed op jouw darmbacteriën.

Microbioom als herinnering

Wat dit nieuwe onderzoek nu aantoonde, is dat jouw darmmicrobioom je helpt bij het maken van keuzes doordat het als het ware herinneringen opslaat. Neem bijvoorbeeld honger. Dit gevoel is een sensatie die uit je buik komt, en vaak reageer je erop door te gaan eten. De onderzoekers denken nu dat emoties dezelfde rol kunnen hebben als honger, omdat emoties en herinneringen aan elkaar gelinkt zijn. Hierdoor kun je dus via je onderbuik op een snelle en energiebesparende manier keuzes maken.

 

Bron: Goedgezond.info

https://goedgezond.info/2018/01/31/darmbacterien-helpen-ons-om-beslissingen-te-maken/

Je lichaam aansturen met je geest, kan dat?

September 7, 2018

‘Waar een wil is, is een weg’ luidt het bekende gezegde. Achter deze spreuk schuilt meer waarheid dan je misschien zou denken. Het menselijk lichaam is zo complex, dat we continu nieuwe dingen leren en nieuwe toepassingen bedenken. Zo weten we nu dat het mogelijk is om met je wil, of je gedachten, robot-ledematen aan […]

Lees meer

Darmmicrobioom wordt het meest beïnvloed door maagzuurremmers

August 15, 2018

De samenstelling van de darmmicrobiota is aan verandering onderhevig. Door stress-situaties, een veranderend voedingspatroon en medicijngebruik kan de bacterieflora sterk worden beïnvloed. Van antibiotica is bekend dat zij de darmflora uit balans kunnen brengen, maar er zijn ook andere medicijnen die een groot effect kunnen hebben op de samenstelling van het darmmicrobioom. Actueel onderzoek toont […]

Lees meer