Online Orthica Health Science Congres:
20 september 2022; dag waarop specialisten de menopauze op integrale wijze ontrafelen

June 11, 2022

Door: Andrea van Vuuren, zelfstandig voedingskundige bij Voeding van Vuuren

Deel dit bericht!

Waarom het thema menopauze?

Hoewel de overgang in de jaren negentig minder bespreekbaar was dan nu, valt er nog steeds veel winst te behalen. Pas de laatste jaren is er meer maatschappelijke en professionele aandacht voor de overgang en de gevolgen hiervan voor het leven van vrouwen. Een van de redenen waarom dat zo lang geduurd heeft, is dat vrouwen niet graag te koop lopen met overgangsklachten. Vrouwen hebben het gevoel dat het thema geassocieerd is met ‘zwakte’ en ‘ouder worden’. ‘Het is niet zo’n sexy onderwerp’ zei Linda de Mol ooit in een praatprogramma, waarmee zij dit onterechte gevoel alleen maar bevestigde. Gelukkig krijgt het onderwerp steeds meer publieke aandacht, wat hopelijk de drempel naar professionele hulp verlaagt voor vrouwen die kampen met overgangsklachten. En dat woord ‘professioneel’ is belangrijk, want overgangsproblematiek is complex en niet altijd eenvoudig te behandelen. Daarmee zijn we aanbeland bij het ‘waarom’ van het online Orthica Health Science Congres. Vrouwen verdienen een professionele behandeling door iemand die de klachten herkent, in het juiste perspectief kan plaatsen en adequaat kan behandelen met oog voor de persoonlijke behoefte en voorkeuren van de cliënt.

Gynaecoloog met integrale visie op de menopauze

Iemand die dit volledig omarmt is Anne-Mieke Omtzigt; gynaecoloog met een integrale visie. Op het Orthica Health Science Congres laat zij zien hoe hormonale schommelingen impact hebben op de vele regelsystemen van het lichaam en vice versa. Dat maakt het soms een complexe puzzel om vrouwen met overgangsproblematiek goed te helpen. Bovendien zijn de klachten niet makkelijk te herkennen, omdat ze snel aangezien worden voor andere gezondheidsproblemen, zoals hartproblemen of een burn-out. Anne-Mieke biedt vernieuwende inzichten over de oorzaak van de klachten, waarmee u vrouwen de overgang beter door kunt helpen. 

Overgangsconsulent met veel ervaring

Als er iemand is die de problemen en behoeften van deze doelgroep kent en doorziet, dan is het Desirée van Cleef. Als verpleegkundig overgangsconsulente zag zij tot nu toe meer dan 1000 vrouwen. Haar ervaring is dat vrouwen vaak de risicofactoren voor hun toekomstige gezondheid nog niet kennen. De informatie die zij haar cliënten meegeeft leidt tot een gevoel van erkenning en herkenning bij haar cliënten; wat de afname van oestrogeen doet met je lijf, hoe hart- en vaatziekten toenemen, maar ook wat het doet met je gewicht, je slaap en je geestelijk welzijn. Desirée deelt haar ervaringen, waardoor helder aan het licht komt wat deze doelgroep echt nodig heeft.

Slaap tijdens de overgang

Omdat maar liefst 40-60% van de vrouwen in de overgang en na de menopauze last heeft van slaapproblemen, neemt bijzonder hoogleraar ‘Slaap en psychopathologie’ Marike Lancel dit thema voor haar rekening op het Orthica Health Science Congres. Ze wijst op de mogelijke gevolgen van chronische slapeloosheid: “de sterke toename van depressieve symptomen tijdens de overgang wordt wellicht(deels) veroorzaakt door slaapproblemen”, aldus Marike. Marike deelt handige informatie over het uitvragen van slaapproblemen, het leren diagnosticeren van chronische slapeloosheid en het herkennen van andere slaapstoornissen. Uiteraard zullen de behandelopties niet ontbreken.

Stress als trigger voor overgangsklachten

Ooit bedacht dat stress niet alleen een gevolg is van de overgang, maar ook een belangrijke trigger kan zijn voor overgangsklachten?  Dat wetende is het nuttig om vrouwen te leren hun stress te herkennen en te beïnvloeden. Irmi Klijntunte is psychiater en gespecialiseerd in biofeedback op het hartritme. Veel vrouwen in de overgang ervaren dat zelfs een lichte stressreactie al genoeg is om een opvlieger te triggeren en die opvlieger veroorzaakt vervolgens nog meer stress. Met behulp van biofeedback op het hartritme kun je leren deze neerwaartse spiraal te doorbreken”, aldus Irmi. Irmi zal een live demonstratie doen met de deelnemers waarbij we gezamenlijk een aantal technieken toepassen om het hartritme zo harmonieus mogelijk te maken. Dat kan helpen om een opvlieger te voorkómen of minder heftig te laten zijn.

Kortom; het zal een inspirerende dag worden vol met eye-openers, kennis en inzicht om uw cliënten nog beter de overgang door te helpen. Daarom mag u deze editie van het Orthica Health Science Congres niet missen; zien we u online op dinsdag 20 september? Inschrijven kan hier.

Vanaf volgend jaar meer ruimte voor preventie in basispakket Nederlandse zorgverzekeringen

August 29, 2018

Het basispakket van de zorgverzekeringen biedt vanaf volgend jaar meer ruimte voor preventieve gezondheidszorg. Minder vraag naar andere vormen van zorg en meer participatie moet het resultaat worden van deze stap. Dat verwachten Minister Bruins voor Medische Zorg en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.   Personen met een gezondheidsrisico door overgewicht kunnen door […]

Lees meer

Darmmicrobioom wordt het meest beïnvloed door maagzuurremmers

August 15, 2018

De samenstelling van de darmmicrobiota is aan verandering onderhevig. Door stress-situaties, een veranderend voedingspatroon en medicijngebruik kan de bacterieflora sterk worden beïnvloed. Van antibiotica is bekend dat zij de darmflora uit balans kunnen brengen, maar er zijn ook andere medicijnen die een groot effect kunnen hebben op de samenstelling van het darmmicrobioom. Actueel onderzoek toont […]

Lees meer