Online Orthica Health Science Congres: een dag vol inspiratie over voeding en psyche

May 30, 2021

Door: Andrea van Vuuren, zelfstandig voedingskundige bij Voeding van Vuuren

Deel dit bericht!

Leefstijlgeneeskunde is enorm actueel. In de wetenschap is er toenemende belangstelling voor de manier waarop leefstijl en psyche elkaar beïnvloeden. Dat resulteert in wetenschappelijke publicaties met inspirerende conclusies, die u vandaag al in de praktijk kunt toepassen. Daarom dit jaar ‘Voeding en Psyche’ als centraal onderwerp van het Orthica Health Science Congres.

Bent u benieuwd hoe u voeding en nutriënten kunt inzetten bij psychische problemen? Of wilt u juist weten hoe we het brein kunnen sturen richting gewenst eetgedrag? Twijfelt u vaak of psychofarmaca veilig te combineren zijn met voedingssupplementen? Of bent u juist geïnteresseerd in het mechanisme achter de relatie tussen voeding en psyche, zoals de rol van het darmmicrobioom? Dan mag u het online Orthica Health Science Congres op donderdag 16 september aanstaande niet missen; al deze onderwerpen rondom het thema ‘Voeding en Psyche’ komen op deze dag aan bod.

Wat kunt u verwachten van dit Orthica congres?

We zijn heel trots op het complete programma van het online Orthica Health Science Congres. Gepassioneerde onderzoekers spreken over hun nog lopende onderzoek en delen alvast de meest recente resultaten. Een voedingspsycholoog geeft u een kijkje in haar dagelijkse praktijk en een integraal apotheker deelt zijn expertise op het gebied van de interactie tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen. Kortom; we zetten het thema zo breed mogelijk neer met ervaren sprekers, zodat u als gezondheidsprofessional de hele dag geboeid blijft.

De sprekers zijn stuk voor stuk experts op hun vakgebied

Psychiater en dagvoorzitter Rogier Hoenders zal het congres openen en inleiden, zoals hij dat al vele jaren voor ons doet. Rogier geeft een overzicht van veelbelovende voedingsinterventies bij psychische stoornissen. Hij zal ingaan op de effectiviteit ervan en tevens toelichten via welke werkingsmechanismen deze effecten worden bereikt, zoals het microbioom en andere aspecten van de darm-brein-as. En voor de dagelijkse praktijk: hoe pas je deze interventies toe in een GGZ-traject, hoe combineer je ze met medicatie en psychotherapie en hoe bereik je duurzame gedragsverandering?

Anne Roefs, hoogleraar in de Psychologie en Neurowetenschap van abnormaal eetgedrag zal een aantal hardnekkige mythes met betrekking tot overgewicht ontkrachten. Ze doet onderzoek naar cognitieve en neurale processen die betrokken zijn bij eetgedrag. Aan de hand van de resultaten van deze onderzoeken maakt ze de vertaalslag naar de toepassing bij – en ter preventie van overgewicht. Ze laat ons kennismaken met de ‘netwerkbenadering’ die ons leert om obesitas beter te begrijpen. Bij deze benadering ligt de focus op het ontrafelen van triggers van gezond en ongezond eten bij individuen, waaronder bijvoorbeeld emoties, ‘craving’ (hunkering) en sociale omgeving. Het zal duidelijk worden dat u deze informatie goed kunt gebruiken bij het formuleren van een op maat gesneden behandelplan voor cliënten met overgewicht.

Sara Bosman is psycholoog, of zoals ze zichzelf noemt ‘voedingspsycholoog’. Ze focust zich op het veranderen van eetgewoonten om psychische klachten te verhelpen. Hierbij maakt ze gebruik van onder andere ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en aminozuurtherapie. Ze zal aan de hand van enkele casussen haar behandeling illustreren. We maken kennis met Katrien, een patiënt met depressieve klachten. Bij de behandeling focust Sara zich onder andere op de aanmaak van neurotransmitters, de bloedsuikerbijnieras, de spijsvertering en de darmmicrobiota.

Apotheker Han Siem is specialist op het gebied van de interactie tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen. Cliënten kunnen hierover te allen tijde advies inwinnen bij zijn apotheek in Huizen. Hij introduceert op 16 september een unieke tabel die hij zelf samenstelde en die een prachtig overzicht geeft van reguliere en complementaire psychofarmaca. Hiermee ziet u in een oogopslag welke ontgiftingsenzymen betrokken zijn bij de biotransformatie ervan en op welke neurotransmitters deze aangrijpen. Dit vormt een geweldige basis om in te kunnen schatten welke interacties te verwachten zijn. Deze tabel en nog veel meer zal hij aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden toelichten.

Michiel Kleerebezem, Hoogleraar ‘Host-Microbe Interactions’ gaat in op de driehoeksverhouding tussen voeding, het darmmicrobioom en gezondheid, met aandacht voor de darm-brein-as. Hij maakt ons deelgenoot van de lopende BRAIN-studie; een onderzoek naar het werkingsmechanisme van het fewfoods-dieet bij kinderen met ADHD. De resultaten, waarvan hij er al enkele met ons deelt, kunnen veel impact hebben op onze kijk op ADHD en op de acceptatie van de invloed van voeding op ADHD.

En om tijdens zo’n online congres toch verbinding met elkaar te kunnen maken, hebben we Jeannette Welp uitgenodigd. Deze spreker en musicus maakt gebruik van de verbindende kracht van muziek en is een ware energizer tussen de lezingen door. En natuurlijk mag de nodige humor niet ontbreken.

Dus…. daarom mag u deze editie van het Orthica Health Science Congres niet missen; zien we u online op donderdag 16 september? Inschrijven kan hier.

Je lichaam aansturen met je geest, kan dat?

September 7, 2018

‘Waar een wil is, is een weg’ luidt het bekende gezegde. Achter deze spreuk schuilt meer waarheid dan je misschien zou denken. Het menselijk lichaam is zo complex, dat we continu nieuwe dingen leren en nieuwe toepassingen bedenken. Zo weten we nu dat het mogelijk is om met je wil, of je gedachten, robot-ledematen aan […]

Lees meer

Van Folia Orthica Symposium naar Orthica Health Science Congres

June 7, 2018

Het is alweer 23 jaar geleden dat ik solliciteerde bij Orthica. Orthica was toendertijd (in 1994) een pionier in hoog gedoseerde voedingssupplementen. Ik was als rechtgeaarde diëtist wel een beetje sceptisch over dit ‘orthomoleculaire’ concept en weet nog goed dat ik als een soort voorbereiding op mijn sollicitatiegesprek het tweede Folia Orthica Symposium bezocht. Het […]

Lees meer