Onderzoek voeding en stemming

June 20, 2018

Deel dit bericht!

Hangt hoe je je voelt af van wat je eet? Daar is de afgelopen 50 jaar in de voedingswetenschap veel onderzoek naar gedaan. Meerdere studies tonen aan dat we ons blijer en fitter voelen met een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon. Maar hoe dat nou precies zit, daar heeft de wetenschap geen verklaring voor. Eigenlijk is er volgens het Cochrane Instituut, die de kwaliteit van dit soort studies bewaakt, te weinig onderzoek gedaan waarvan we de uitkomst kunnen vertrouwen.

Nieuw kwaliteitsonderzoek

VU-hoogleraar Voeding voor Gezond Leven Ingeborg Brouwer en VU-hoogleraar Gezond oud worden Marjolein Visser willen daar verandering in aanbrengen. Zij coördineren Moodfood, het Europese onderzoek naar de vraag of voedingspatronen stemmingswisselingen positief kunnen beïnvloeden. In dit onderzoek wordt gekeken naar de directe invloed van voeding (op het brein) en de indirecte invloed (op de hormoonhuishouding en bloedwaarden). In hun onderzoek nemen ze ook mee dat alleen al het volgen van een dieet, structuur kan geven.

Uitkomst dit jaar nog

In het onderzoek worden 1000 proefpersonen een jaar lang gevolgd. Dagelijks slikken ze allemaal een voedingssupplement of – zonder het te weten – een placebo. De helft van de groep krijgt ook gericht voedingsadvies. De uitkomst van dit onderzoek wordt dit jaar nog bekend gemaakt.

 

Bron: Volkskrant

Minder calorieën en vlees beter voor gezondheid en milieu

August 24, 2018

Onlangs publiceerde de European Academies’ Science Advisory Council (EASAC) een rapport waarin is gekeken naar de toekomst van voeding, gezondheid, het milieu, klimaatverandering en landbouw. Het advies van deze Europese academici is niet mals: Europeanen moeten hun voedingspatronen drastisch veranderen. Consumenten moeten minder calorieën en vlees eten en beleidsmakers moeten zorgen voor betere prijzen voor […]

Lees meer

Alles over bioritme, therapietrouw, periodiek vasten, persoonlijke voeding en veel meer

June 26, 2019

Daarom mag je het Orthica Health Science Congres niet missen! Het 2e Orthica Health Science Congres belooft weer een dag bomvol gezondheidsinspiratie te worden. We hebben dit jaar gekozen voor een gevarieerd programma waarin diverse thema’s rondom leefstijl en gezondheid aan bod komen. Reken op een dynamische dag vol gezondheidsnieuws met een mooie mix van […]

Lees meer