Onderzoek voeding en stemming

June 20, 2018

Deel dit bericht!

Hangt hoe je je voelt af van wat je eet? Daar is de afgelopen 50 jaar in de voedingswetenschap veel onderzoek naar gedaan. Meerdere studies tonen aan dat we ons blijer en fitter voelen met een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon. Maar hoe dat nou precies zit, daar heeft de wetenschap geen verklaring voor. Eigenlijk is er volgens het Cochrane Instituut, die de kwaliteit van dit soort studies bewaakt, te weinig onderzoek gedaan waarvan we de uitkomst kunnen vertrouwen.

Nieuw kwaliteitsonderzoek

VU-hoogleraar Voeding voor Gezond Leven Ingeborg Brouwer en VU-hoogleraar Gezond oud worden Marjolein Visser willen daar verandering in aanbrengen. Zij coördineren Moodfood, het Europese onderzoek naar de vraag of voedingspatronen stemmingswisselingen positief kunnen beïnvloeden. In dit onderzoek wordt gekeken naar de directe invloed van voeding (op het brein) en de indirecte invloed (op de hormoonhuishouding en bloedwaarden). In hun onderzoek nemen ze ook mee dat alleen al het volgen van een dieet, structuur kan geven.

Uitkomst dit jaar nog

In het onderzoek worden 1000 proefpersonen een jaar lang gevolgd. Dagelijks slikken ze allemaal een voedingssupplement of – zonder het te weten – een placebo. De helft van de groep krijgt ook gericht voedingsadvies. De uitkomst van dit onderzoek wordt dit jaar nog bekend gemaakt.

 

Bron: Volkskrant

Darmbacteriën zijn de voelsprieten voor je gezondheid

August 6, 2018

Het aantal studies dat een verband aantoont tussen de specifieke samenstelling van het darmmicrobioom en de gezondheid neemt enorm toe. In een studie die recentelijk gepubliceerd werd in Nature Communications, werd gekeken naar de relatie tussen een range van ziektebeelden en de samenstelling van het darmmicrobioom. De onderzoekers deden een verrassende ontdekking; de bacteriegroep – […]

Lees meer

Lichaamsbeweging goed voor de geestelijke gezondheid

September 15, 2018

Dat lichaamsbeweging goed is voor de spieren, de gewrichten, het hart en de bloedvaten is bekend. Maar het effect gaat nog veel verder dan dat. De relatie lichaam en geest is sterk en dat blijkt onder andere uit onderzoeken naar het effect van beweging bij mensen met de ziekte van Parkinson. Onderzoek onder 3 groepen […]

Lees meer