Onderzoek voeding en stemming

June 20, 2018

Deel dit bericht!

Hangt hoe je je voelt af van wat je eet? Daar is de afgelopen 50 jaar in de voedingswetenschap veel onderzoek naar gedaan. Meerdere studies tonen aan dat we ons blijer en fitter voelen met een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon. Maar hoe dat nou precies zit, daar heeft de wetenschap geen verklaring voor. Eigenlijk is er volgens het Cochrane Instituut, die de kwaliteit van dit soort studies bewaakt, te weinig onderzoek gedaan waarvan we de uitkomst kunnen vertrouwen.

Nieuw kwaliteitsonderzoek

VU-hoogleraar Voeding voor Gezond Leven Ingeborg Brouwer en VU-hoogleraar Gezond oud worden Marjolein Visser willen daar verandering in aanbrengen. Zij coördineren Moodfood, het Europese onderzoek naar de vraag of voedingspatronen stemmingswisselingen positief kunnen beïnvloeden. In dit onderzoek wordt gekeken naar de directe invloed van voeding (op het brein) en de indirecte invloed (op de hormoonhuishouding en bloedwaarden). In hun onderzoek nemen ze ook mee dat alleen al het volgen van een dieet, structuur kan geven.

Uitkomst dit jaar nog

In het onderzoek worden 1000 proefpersonen een jaar lang gevolgd. Dagelijks slikken ze allemaal een voedingssupplement of – zonder het te weten – een placebo. De helft van de groep krijgt ook gericht voedingsadvies. De uitkomst van dit onderzoek wordt dit jaar nog bekend gemaakt.

 

Bron: Volkskrant

Van Folia Orthica Symposium naar Orthica Health Science Congres

June 7, 2018

Het is alweer 23 jaar geleden dat ik solliciteerde bij Orthica. Orthica was toendertijd (in 1994) een pionier in hoog gedoseerde voedingssupplementen. Ik was als rechtgeaarde diëtist wel een beetje sceptisch over dit ‘orthomoleculaire’ concept en weet nog goed dat ik als een soort voorbereiding op mijn sollicitatiegesprek het tweede Folia Orthica Symposium bezocht. Het […]

Lees meer

Ieder mens wil gezond en gelukkig oud worden, maar hoe doe je dat?

July 10, 2018

Drs. Richard de Leth: “Ik vond veel antwoorden in de evolutionaire geneeskunde. Zonder kennis en inzichten staan gezondheid en geluk onder druk, omdat onze genen de huidige leefomgeving niet meer begrijpen. Het is mijn missie om kennis over gezondheid en geluk te verspreiden. Van basisscholen tot bedrijfsleven. Ik wil ieder mens met de juiste kennis de macht […]

Lees meer