Minder calorieën en vlees beter voor gezondheid en milieu

August 24, 2018

Deel dit bericht!

Onlangs publiceerde de European Academies’ Science Advisory Council (EASAC) een rapport waarin is gekeken naar de toekomst van voeding, gezondheid, het milieu, klimaatverandering en landbouw. Het advies van deze Europese academici is niet mals: Europeanen moeten hun voedingspatronen drastisch veranderen. Consumenten moeten minder calorieën en vlees eten en beleidsmakers moeten zorgen voor betere prijzen voor gezonde voeding.

Ondervoeding versus obesitas

Voor het onderzoek hebben 130 academici 2 jaar lang gekeken naar verschillende aspecten. De onderzoekers geven aan dat alle Europese landen worstelen met de strijd tegen zowel ondervoeding als obesitas. Zij vinden dan ook dat er op dit terrein meer onderzoek en innovatie moet worden gedaan.

Klimaatverandering

De verandering van het klimaat heeft volgens de onderzoekers een negatieve impact op de voedselsystemen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende gezond voedsel is ten tijde van droogte moet er gekeken worden naar nieuwe ontwikkelingen. Een van deze ontwikkelingen is het sneller ontwikkelen van nieuwe, eetbare planten (plantenveredeling).

Minder calorieën en vlees

Daarnaast raden de onderzoekers aan dat consumenten minder calorieën en vlees zouden moeten nuttigen. Het aanpassen van de voedingspatronen en de consumptie moet leiden tot een verbetering van de gezondheid van mensen en van het milieu. Verder zou Europa moeten overwegen om alternatieve vormen voor vlees te bedenken.

Nationale voedingsrichtlijnen

Uit een ander onderzoek dat onlangs is gepubliceerd, blijkt dat het volgen van nationale voedingsrichtlijnen (meestal) goed is voor de gezondheid en het milieu. Voor dit onderzoek bestudeerden Leidse onderzoekers 37 nationale voedingsvoorschriften in diverse landen over de hele wereld, waaronder Nederland, Brazilië, de VS en Ierland.

Onderzoek 37 landen

Voor het onderzoek werd er gekeken hoe deze voorschriften scoorden op het gebied van CO2-uitstoot, waterkwaliteit en landgebruik. Daarna vergeleken de onderzoekers de impact die deze nationale voedingsrichtlijnen hebben met de impact van het gemiddelde eetpatroon in het betreffende land.

Milieuwinst

In veel nationale voedingsrichtlijnen ligt de nadruk op meer plantaardig en minder dierlijk eten. Dit is dan ook de voornaamste reden dat veel voedingsrichtlijnen gunstig zijn voor het milieu. Vooral in de landen waar relatief veel vlees wordt gegeten, zoals de VS, Canada, Australië en Brazilië, leidt het volgen van de nationale voedingsrichtlijnen tot grote milieuwinst.

 

Bron

10 goede bronnen voor (wetenschappelijke) informatie over voeding en gezondheid

June 26, 2018

Voedselhypes passeren in rap tempo de revue, met name op social media en in boeken van (zelfbenoemde) voedingsdeskundigen. Het leidt tot een wildgroei aan informatie, waarbij het zonder goede bronvermelding haast onmogelijk wordt om het kaf van het koren te scheiden. Ik krijg het gevoel dat consumenten de goede moed verliezen, omdat ‘het officiële advies […]

Lees meer

Ingrediënten van een optimaal gezondheidsadvies

July 12, 2019

Of je nu een praktijk hebt, op de winkelvloer staat of mensen helpt via de (social) media, als gezondheidsprofessional die op regelmatige basis gezondheidsadvies geeft, wil je natuurlijk weten waar je betrouwbare informatie vandaan kunt halen. De hoeveelheid informatie over gezondheid, voeding en suppletie die beschikbaar is op internet en sociale media neemt alsmaar toe. […]

Lees meer