Je lichaam aansturen met je geest, kan dat?

September 7, 2018

Deel dit bericht!

‘Waar een wil is, is een weg’ luidt het bekende gezegde. Achter deze spreuk schuilt meer waarheid dan je misschien zou denken. Het menselijk lichaam is zo complex, dat we continu nieuwe dingen leren en nieuwe toepassingen bedenken. Zo weten we nu dat het mogelijk is om met je wil, of je gedachten, robot-ledematen aan te sturen. Mensen met een verlamming of mensen die ledematen missen, kunnen deze kunstmatige toevoeging aan hun lichaam leren besturen met hun geest.

Met je gedachten je arm bewegen

In het Radboudumc in Nijmegen wordt al onderzoek gedaan met de ‘klikrobotarm’. De prothese wordt vastgeklikt in het bot met een metalen pen. De patiënt moet worden geleerd hoe hij met zijn gedachten de spieren in de bovenarm kan laten samentrekken. De arm communiceert dan met de zenuwen van de patiënt. Dit brengt hem in staat om de pols, hand en vingers van de prothese aan te sturen met zijn gedachten.

Een krachtig staaltje gevoel

Ook kan een kastje met elektroden worden geplaatst op de schedel op de plek waar het gevoel van de hand geregeld wordt. Als dit kastje vervolgens wordt verbonden met een robotarm, kunnen gevoelsprikkels worden doorgegeven. De patiënt voelt dan aanrakingen op de kunstarm, als ware het op een echte arm.

Win de controle terug

Het doel van zulke technologie is om controle te herwinnen over simpele zaken. Dit is natuurlijk ook een interessant principe voor een lichaam zonder beperkingen. Kun je met je geest je lichaam zodanig aansturen dat het gezonder wordt? Maar ook andersom: wat is het effect van een gezond lichaam op je geest? Zo is er steeds meer bewijs dat je darmbacteriën je gemoedstoestand en gedrag beïnvloeden. Ben je benieuwd? Kom dan naar de intrigerende lezing van Pamela Browne op het Orthica Health Science Congres!

 

Wil je meer lezen over dit onderwerp?

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2133129/Johan-bedient-robotarm-met-zijn-gedachten
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/18/van-brein-naar-robothand-en-terug-5244364-a1532558

Snel kiezen op basis van ‘onderbuikgevoel’?

July 16, 2018

Naar darmbacteriën is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat deze bacteriën meer invloed hebben dan je op het eerste gezicht zou denken: van je stemming tot je emoties. Een onderbuikgevoel, dat hebben we allemaal wel eens. Maar heb jij dat onderbuikgevoel ook als je op het punt staat om een beslissing te […]

Lees meer

Een gezondheidsmodel met het Butterfly Effect

July 17, 2018

Je werkt misschien al jaren in een gezondheidspraktijk of winkel waarin je mensen begeleidt of adviseert volgens jouw visie en strategie. Je hebt -bewust of onbewust- een model of methode ontwikkeld die je hierbij helpt. Dit is jouw persoonlijke gezondheidsmodel. Iedere specialist heeft zijn unieke gezondheidsmodel. De één adviseert meer in voeding of ontspanning, de […]

Lees meer