Je lichaam aansturen met je geest, kan dat?

September 7, 2018

Deel dit bericht!

‘Waar een wil is, is een weg’ luidt het bekende gezegde. Achter deze spreuk schuilt meer waarheid dan je misschien zou denken. Het menselijk lichaam is zo complex, dat we continu nieuwe dingen leren en nieuwe toepassingen bedenken. Zo weten we nu dat het mogelijk is om met je wil, of je gedachten, robot-ledematen aan te sturen. Mensen met een verlamming of mensen die ledematen missen, kunnen deze kunstmatige toevoeging aan hun lichaam leren besturen met hun geest.

Met je gedachten je arm bewegen

In het Radboudumc in Nijmegen wordt al onderzoek gedaan met de ‘klikrobotarm’. De prothese wordt vastgeklikt in het bot met een metalen pen. De patiënt moet worden geleerd hoe hij met zijn gedachten de spieren in de bovenarm kan laten samentrekken. De arm communiceert dan met de zenuwen van de patiënt. Dit brengt hem in staat om de pols, hand en vingers van de prothese aan te sturen met zijn gedachten.

Een krachtig staaltje gevoel

Ook kan een kastje met elektroden worden geplaatst op de schedel op de plek waar het gevoel van de hand geregeld wordt. Als dit kastje vervolgens wordt verbonden met een robotarm, kunnen gevoelsprikkels worden doorgegeven. De patiënt voelt dan aanrakingen op de kunstarm, als ware het op een echte arm.

Win de controle terug

Het doel van zulke technologie is om controle te herwinnen over simpele zaken. Dit is natuurlijk ook een interessant principe voor een lichaam zonder beperkingen. Kun je met je geest je lichaam zodanig aansturen dat het gezonder wordt? Maar ook andersom: wat is het effect van een gezond lichaam op je geest? Zo is er steeds meer bewijs dat je darmbacteriën je gemoedstoestand en gedrag beïnvloeden. Ben je benieuwd? Kom dan naar de intrigerende lezing van Pamela Browne op het Orthica Health Science Congres!

 

Wil je meer lezen over dit onderwerp?

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2133129/Johan-bedient-robotarm-met-zijn-gedachten
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/18/van-brein-naar-robothand-en-terug-5244364-a1532558

Denk jij dat meditatie helpt bij pijnbestrijding?

September 3, 2018

Toen ik vorig jaar een venijnige scheur in mijn heupbot opliep, dacht ik niet aan meditatie. Absoluut niet zelfs. Medicatie, daar dacht ik aan. En dan geen paracetamolletje, maar het meer serieuze werk. Die pijn is echt geen lolletje, die pijn gaat echt door merg en been. Ik was het al weer een beetje vergeten, […]

Lees meer

Darmmicrobioom wordt het meest beïnvloed door maagzuurremmers

August 15, 2018

De samenstelling van de darmmicrobiota is aan verandering onderhevig. Door stress-situaties, een veranderend voedingspatroon en medicijngebruik kan de bacterieflora sterk worden beïnvloed. Van antibiotica is bekend dat zij de darmflora uit balans kunnen brengen, maar er zijn ook andere medicijnen die een groot effect kunnen hebben op de samenstelling van het darmmicrobioom. Actueel onderzoek toont […]

Lees meer