Fastfoods gerelateerd aan astma en allergische aandoeningen?

September 13, 2018

Deel dit bericht!

Astma en allergische aandoeningen zoals eczeem en hooikoorts komen steeds vaker voor. Het is nog onduidelijk waardoor de toename in de laatste decennia wordt veroorzaakt. Wel wordt er meer bekend over factoren die samenhangen met deze aandoeningen en mogelijk een rol spelen in het ontstaan ervan. Wat bijvoorbeeld opvalt is dat tegelijkertijd met de toenemende mate van allergische aandoeningen, ook de consumptie van fastfoods is gestegen. Fastfoods zijn energierijk, sterk bewerkt, bevatten veel geraffineerde koolhydraten, zout, suiker, cholesterol, additieven en verzadigd vet. Een verband tussen beide trends wordt vermoed.

Een rol voor de consumptie van fastfoods?

Eerder is de hypothese geformuleerd dat de consumptie van fastfoods wel eens de ontwikkeling en de ernst van astma en allergische aandoeningen kan versnellen. Echter, dit was tot nu toe alleen in kleinere studies onderzocht. Onlangs is een grote review en meta analyse gepubliceerd waarin deze relatie goed onder de loep is genomen. De resultaten van deze grote studie geven een goede richting naar de rol van fastfoods bij het ontstaan van astma en allergische aandoeningen.

Resultaten van 16 onderzoeken samengevoegd

Het betrof een review van alle eerder gepubliceerde onderzoeken over de relatie tussen fastfood consumptie en astma en allergische aandoeningen. In totaal werden 16 onderzoeken meegenomen in de studie. De resultaten van deze 16 onderzoeken zijn samengevoegd en er is één overkoepelende conclusie geformuleerd.

Conclusie van de onderzoekers

Uit de resultaten bleek dat de consumptie van fastfood gerelateerd is aan astma, een piepende ademhaling, hooikoorts en eczeem. De relatie met ernstige astma en piepende ademhaling was sterker wanneer er meer dan 2 keer per week fastfood gegeten werd. De onderzoekers concludeerden dat de consumptie van fastfoods, en in het bijzonder hamburgers, gerelateerd is met astma op een dosis-afhankelijke manier. Dus, hoe vaker deze producten gegeten worden, hoe vaker de allergische klachten ontstaan.

 

Bron: Wang CS et al. Is the consumption of fast foods associated with asthma or other allergic disease? Respirology. 2018 Jul 4.

Darmmicrobioom wordt het meest beïnvloed door maagzuurremmers

August 15, 2018

De samenstelling van de darmmicrobiota is aan verandering onderhevig. Door stress-situaties, een veranderend voedingspatroon en medicijngebruik kan de bacterieflora sterk worden beïnvloed. Van antibiotica is bekend dat zij de darmflora uit balans kunnen brengen, maar er zijn ook andere medicijnen die een groot effect kunnen hebben op de samenstelling van het darmmicrobioom. Actueel onderzoek toont […]

Lees meer

Snel kiezen op basis van ‘onderbuikgevoel’?

July 16, 2018

Naar darmbacteriën is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat deze bacteriën meer invloed hebben dan je op het eerste gezicht zou denken: van je stemming tot je emoties. Een onderbuikgevoel, dat hebben we allemaal wel eens. Maar heb jij dat onderbuikgevoel ook als je op het punt staat om een beslissing te […]

Lees meer