Fastfoods gerelateerd aan astma en allergische aandoeningen?

September 13, 2018

Deel dit bericht!

Astma en allergische aandoeningen zoals eczeem en hooikoorts komen steeds vaker voor. Het is nog onduidelijk waardoor de toename in de laatste decennia wordt veroorzaakt. Wel wordt er meer bekend over factoren die samenhangen met deze aandoeningen en mogelijk een rol spelen in het ontstaan ervan. Wat bijvoorbeeld opvalt is dat tegelijkertijd met de toenemende mate van allergische aandoeningen, ook de consumptie van fastfoods is gestegen. Fastfoods zijn energierijk, sterk bewerkt, bevatten veel geraffineerde koolhydraten, zout, suiker, cholesterol, additieven en verzadigd vet. Een verband tussen beide trends wordt vermoed.

Een rol voor de consumptie van fastfoods?

Eerder is de hypothese geformuleerd dat de consumptie van fastfoods wel eens de ontwikkeling en de ernst van astma en allergische aandoeningen kan versnellen. Echter, dit was tot nu toe alleen in kleinere studies onderzocht. Onlangs is een grote review en meta analyse gepubliceerd waarin deze relatie goed onder de loep is genomen. De resultaten van deze grote studie geven een goede richting naar de rol van fastfoods bij het ontstaan van astma en allergische aandoeningen.

Resultaten van 16 onderzoeken samengevoegd

Het betrof een review van alle eerder gepubliceerde onderzoeken over de relatie tussen fastfood consumptie en astma en allergische aandoeningen. In totaal werden 16 onderzoeken meegenomen in de studie. De resultaten van deze 16 onderzoeken zijn samengevoegd en er is één overkoepelende conclusie geformuleerd.

Conclusie van de onderzoekers

Uit de resultaten bleek dat de consumptie van fastfood gerelateerd is aan astma, een piepende ademhaling, hooikoorts en eczeem. De relatie met ernstige astma en piepende ademhaling was sterker wanneer er meer dan 2 keer per week fastfood gegeten werd. De onderzoekers concludeerden dat de consumptie van fastfoods, en in het bijzonder hamburgers, gerelateerd is met astma op een dosis-afhankelijke manier. Dus, hoe vaker deze producten gegeten worden, hoe vaker de allergische klachten ontstaan.

 

Bron: Wang CS et al. Is the consumption of fast foods associated with asthma or other allergic disease? Respirology. 2018 Jul 4.

Een jubileum aan kennis over voeding en gezondheid: 35 jaar Orthica

September 6, 2018

Iedereen die bekend is met het merk Orthica weet dat Orthica wetenschappelijke onderbouwing hoog in het vaandel heeft staan. De wetenschap, gecombineerd met onze passie voor gezondheid en de rol die voeding hierin speelt, vind je dan ook terug in elke educatieve bijeenkomst die we organiseren. En dat zijn er nogal wat, omdat we vinden […]

Lees meer

Een gezondheidsmodel met het Butterfly Effect

July 17, 2018

Je werkt misschien al jaren in een gezondheidspraktijk of winkel waarin je mensen begeleidt of adviseert volgens jouw visie en strategie. Je hebt -bewust of onbewust- een model of methode ontwikkeld die je hierbij helpt. Dit is jouw persoonlijke gezondheidsmodel. Iedere specialist heeft zijn unieke gezondheidsmodel. De één adviseert meer in voeding of ontspanning, de […]

Lees meer