Fastfoods gerelateerd aan astma en allergische aandoeningen?

September 13, 2018

Deel dit bericht!

Astma en allergische aandoeningen zoals eczeem en hooikoorts komen steeds vaker voor. Het is nog onduidelijk waardoor de toename in de laatste decennia wordt veroorzaakt. Wel wordt er meer bekend over factoren die samenhangen met deze aandoeningen en mogelijk een rol spelen in het ontstaan ervan. Wat bijvoorbeeld opvalt is dat tegelijkertijd met de toenemende mate van allergische aandoeningen, ook de consumptie van fastfoods is gestegen. Fastfoods zijn energierijk, sterk bewerkt, bevatten veel geraffineerde koolhydraten, zout, suiker, cholesterol, additieven en verzadigd vet. Een verband tussen beide trends wordt vermoed.

Een rol voor de consumptie van fastfoods?

Eerder is de hypothese geformuleerd dat de consumptie van fastfoods wel eens de ontwikkeling en de ernst van astma en allergische aandoeningen kan versnellen. Echter, dit was tot nu toe alleen in kleinere studies onderzocht. Onlangs is een grote review en meta analyse gepubliceerd waarin deze relatie goed onder de loep is genomen. De resultaten van deze grote studie geven een goede richting naar de rol van fastfoods bij het ontstaan van astma en allergische aandoeningen.

Resultaten van 16 onderzoeken samengevoegd

Het betrof een review van alle eerder gepubliceerde onderzoeken over de relatie tussen fastfood consumptie en astma en allergische aandoeningen. In totaal werden 16 onderzoeken meegenomen in de studie. De resultaten van deze 16 onderzoeken zijn samengevoegd en er is één overkoepelende conclusie geformuleerd.

Conclusie van de onderzoekers

Uit de resultaten bleek dat de consumptie van fastfood gerelateerd is aan astma, een piepende ademhaling, hooikoorts en eczeem. De relatie met ernstige astma en piepende ademhaling was sterker wanneer er meer dan 2 keer per week fastfood gegeten werd. De onderzoekers concludeerden dat de consumptie van fastfoods, en in het bijzonder hamburgers, gerelateerd is met astma op een dosis-afhankelijke manier. Dus, hoe vaker deze producten gegeten worden, hoe vaker de allergische klachten ontstaan.

 

Bron: Wang CS et al. Is the consumption of fast foods associated with asthma or other allergic disease? Respirology. 2018 Jul 4.

Interview met Richard de Leth ‘Het is een gemiste kans als je voeding niet meeneemt in iedere therapie’

August 17, 2018

Drs. expert preventieve leefstijlgeneeskunde, auteur Richard de Leth staat op het programma van het Orthica Health Science Congres. Eind 2013 spraken we hem voor een interview in het tijdschrift Voedingswaarde. Hij vertelde over zijn boek OERsterk en over zijn werkwijze. We kenden het Paleodieet al, voeding gebaseerd op die van onze voorouders. Richard de Leth […]

Lees meer

Video-impressie Orthica Health Science Congres

June 21, 2019

De eerste editie van het Orthica Health Science Congres (na 25 jaar Folia Orthica Symposium) werd druk bezocht. Bekijk onze korte video voor een impressie van de dag en kom dit jaar naar het congres op donderdag 19 september!  

Lees meer