Een jubileum aan kennis over voeding en gezondheid: 35 jaar Orthica

September 6, 2018

Door: Lianne Maan, Scientific Educator en voedingskundige bij Atrium Innovations en Andrea van Vuuren, Scientific Educator en voedingskundige bij Orthica

Deel dit bericht!

Iedereen die bekend is met het merk Orthica weet dat Orthica wetenschappelijke onderbouwing hoog in het vaandel heeft staan. De wetenschap, gecombineerd met onze passie voor gezondheid en de rol die voeding hierin speelt, vind je dan ook terug in elke educatieve bijeenkomst die we organiseren. En dat zijn er nogal wat, omdat we vinden dat gedegen kennis noodzakelijk is voor het geven van persoonlijk en kwalitatief gezondheidsadvies. Wij, Andrea van Vuuren en Lianne Maan, zijn samen met een team van Scientific Educators bij de moederorganisatie Atrium Innovations, de verpersoonlijking van deze visie. Het maken van de vertaalslag van wetenschappelijke informatie naar de praktijk is ons dagelijkse werk. Tevens geven we voedingskundige input voor diverse handige hulpmiddelen om gemakkelijker een onderbouwd advies te formuleren dat afgestemd is op de persoonlijke situatie van cliënten.

Onze focus op kennis, praktijkervaring en kennisoverdracht

Gedegen kennis en kennisoverdracht zijn na 35 jaar nog altijd de kernwoorden bij Orthica en andere merken van Atrium Innovations. Het woord ‘gedegen’ staat wat ons betreft voor: wetenschappelijk onderbouwd, oprecht en met beide benen op de grond, waarbij we de waarde van praktijkervaring niet onderschatten. Het zoeken en vinden van goede wetenschappelijk onderbouwde informatie is iets waar we inmiddels erg goed in zijn. Echter, deze informatie is soms onvoldoende beschikbaar op het gebied van (fyto)nutriënten; voedingsonderzoek is complex en duurt lang. Bovendien is er weinig animo om voedingsonderzoek te financieren, omdat voeding en kruiden niet te patenteren zijn. Vanuit de praktijk is er vaak wél ruimschoots informatie beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld niet bijster veel wetenschappelijk onderzoek naar het effect van valeriaan maar weten we vanuit de eeuwenoude geneeskunde wel dat valeriaan veel mensen helpt om beter te kunnen slapen. Daarom vinden wij praktijkervaring zo’n belangrijk onderdeel van ‘evidence based’ werken. Hiermee komt ‘Personalized Nutrition’ ook steeds dichterbij. Het is de basis voor al onze educatieve activiteiten en alle nieuwe formules die we ontwikkelen. Het helpt ons om beter aan te sluiten bij de specifieke behoeften van jouw cliënten, zodat jij hen kan voorzien van persoonlijk advies.

Al 35 jaar een eigen wetenschappelijke koers

Wij zijn ervan overtuigd dat gedegen kennis in 35 jaar voor een groot deel het succes van Orthica bepaald heeft, en dat nog steeds doet. Door deze kennis kunnen wij formules en training ontwikkelen van de hoogste kwaliteit. Mede daardoor wordt Orthica steeds vaker geadviseerd in gezondheidspraktijken en winkels. Het is als bedrijf soms verleidelijk om mee te gaan met de hypes van de dag en om in korte tijd commercieel te profiteren van trends, zoals de populariteit van ingrediënten waar (te) weinig onderbouwing voor is of de angst voor bepaalde additieven. Maar wij geloven erin dat je als merk uiteindelijk de langste adem hebt wanneer je bij de feiten blijft en wetenschappelijke onderbouwde informatie overdraagt. En juist daarom voelen wij ons thuis bij Orthica en Atrium Innovations. Als Scientific Educators waken wij er voortdurend voor dat we niet zwichten voor de verleiding van het verspreiden van nonsense-informatie. Het is onze missie om zoveel mogelijk gezondheidsprofessionals te helpen aan kennis die zij kunnen toepassen in de praktijk. Kennis die op wetenschap en praktijkresultaten gestoeld is.

Samenwerken met experts

Wat ons vak zo leuk maakt, is dat we veel kunnen leren van de samenwerking die we zoeken met zowel experts van universiteiten en academische ziekenhuizen, als ook met experts uit de complementaire praktijk. Zo trachten we het goede van zowel ‘regulier’ als complementair te combineren en houden we de wederzijdse communicatielijnen open. We zijn er dan ook trots op dat we met behulp van deze experts al heel wat symposia, cursussen, trainingen, Expert Clinics en andere kennisdagen/avonden met succes hebben kunnen organiseren. Het heeft lang geduurd voordat regulier en complementair elkaar vonden, maar het ziet er naar uit dat alle inspanningen hun vruchten beginnen af te werpen. Artsen staan meer open voor het belang van voeding in de gezondheid van hun patiënten en probiotica zijn ook in reguliere ziekenhuizen steeds vaker onderwerp van onderzoek. Natuurlijk houdt elke expert er zijn eigen zienswijze op na en dat is goed. Het stimuleert de (soms harde) discussie waarmee we van elkaar kunnen leren en waarmee we onze eigen expertise kunnen verrijken. Gelukkig heeft de discussie de meeste experts er niet van weerhouden het hoofd boven het maaiveld uit te steken. Ook wij zullen dat blijven doen. Omdat we het belangrijk vinden om verder te kijken dan protocollen en richtlijnen. We blijven staan voor de adviezen die passen bij de persoonlijke situatie van jouw klant of cliënt. Maar wel altijd met gedegen onderbouwing.

 

Bij het Orthica Health Science Congres kun je de unieke samenwerking tussen experts vanuit diverse disciplines zelf ervaren. Hiermee bouw je aan je eigen gedegen wetenschappelijke onderbouwing voor de adviezen aan jouw cliënten. En om nog beter en persoonlijker advies te kunnen geven. Zien wij je daar op donderdag 20 september?

Alles over bioritme, therapietrouw, periodiek vasten, persoonlijke voeding en veel meer

June 26, 2019

Daarom mag je het Orthica Health Science Congres niet missen! Het 2e Orthica Health Science Congres belooft weer een dag bomvol gezondheidsinspiratie te worden. We hebben dit jaar gekozen voor een gevarieerd programma waarin diverse thema’s rondom leefstijl en gezondheid aan bod komen. Reken op een dynamische dag vol gezondheidsnieuws met een mooie mix van […]

Lees meer

Je lichaam aansturen met je geest, kan dat?

September 7, 2018

‘Waar een wil is, is een weg’ luidt het bekende gezegde. Achter deze spreuk schuilt meer waarheid dan je misschien zou denken. Het menselijk lichaam is zo complex, dat we continu nieuwe dingen leren en nieuwe toepassingen bedenken. Zo weten we nu dat het mogelijk is om met je wil, of je gedachten, robot-ledematen aan […]

Lees meer