Een gezondheidsmodel met het Butterfly Effect

July 17, 2018

Door: Lianne Maan, Scientific Educator en voedingskundige bij Atrium Innovations

Deel dit bericht!

Je werkt misschien al jaren in een gezondheidspraktijk of winkel waarin je mensen begeleidt of adviseert volgens jouw visie en strategie. Je hebt -bewust of onbewust- een model of methode ontwikkeld die je hierbij helpt. Dit is jouw persoonlijke gezondheidsmodel. Iedere specialist heeft zijn unieke gezondheidsmodel. De één adviseert meer in voeding of ontspanning, de ander in zingeving of sociale verbintenis. De één baseert zijn advies op een sterke wetenschappelijke basis, de ander op het gevoel of goede ervaringen. Wat jouw gezondheidsmodel ook is, na het bezoeken van het Orthica Health Science Congres zal deze weer worden verrijkt. Grootser worden. Je zult inzien dat kleine adviezen grote effecten kunnen hebben. Zoals een vlinder met zijn vleugelslag in Brazilië, maanden later een tornado in Texas kan veroorzaken. Het bekende Butterfly Effect. En die power heb jij ook, als gezondheidsprofessional of -adviseur. Of je nu werkt als arts, therapeut of advies geeft in de winkel.

Een ontwikkeling: denk groots!

Er is een ontwikkeling. Een interessante ontwikkeling die al jaren gaande is en steeds zichtbaarder wordt. Niet alleen in de gezondheidszorg maar in de hele maatschappij. Er zijn programma’s over op tv, berichten in de media en artsen die erover spreken. Het is een ontwikkeling waarin jij je als gezondheidsprofessional, net als ik, waarschijnlijk wel kunt vinden. Het is de verschuiving van het reductionisme naar het holisme: van het denken en handelen in afzonderlijke organen naar het denken en handelen van het lichaam in zijn geheel, van medicatie naar leefstijl, van symptoom naar systeem, van voedingscoach naar leefstijlcoach, en zelfs van individu naar de hele planeet Aarde. We zien steeds meer het belang van het grotere geheel. Want elke kleine verandering heeft invloed op het grotere. De kleinste aanpassing in de voeding kan grote gevolgen hebben voor het lichaam. Eén bacterie in de darm kan onder de juiste omstandigheden de stofwisseling sturen – of om zeep helpen. Een enkele gedachte die je ziek of juist gezond kan maken. Het is het ‘Butterfly Effect’ waarin één actie de wereld kan veranderen. Dat maakt het holistische gezondheidsmodel zo interessant. Denk dus niet alleen aan de nieren, het hart of de bloedvaten maar denk ook aan de darm, het microbioom, het brein, het eten, de omgeving. Het lichaam is één, de maatschappij is één, de wereld is één, dus benader het als één. Het grotere geheel blijven zien, dat is waar het volgens mij om draait.

Het holisme als ingrediënt voor jouw gezondheidsmodel

Wellicht is een holistische zienswijze een nieuw ingrediënt voor jouw gezondheidsmodel. Niet alleen omdat je meer succes zal hebben doordat je verder kijkt, maar ook omdat de klant het wenst. Wat is er voor een cliënt of klant nu fijner dan iemand met oog voor het grotere geheel? Iemand die verder kijkt dan alleen het cholesterolgehalte an sich, maar die ook vraagt naar hoe de persoon zich voelt en wat hij denkt, welke impact het advies of de situatie heeft op zijn leven, zijn gezin, zijn werk, zijn ontspanning en zijn vrijheid. Wanneer jij ook oog hebt voor deze aspecten in het leven kan je op zoek gaan naar die ene vlinder in de darm, in het brein of in de voeding, die met zijn vleugelslag het hele systeem kan doen veranderen. 

Laat je inspireren op het Orthica Health Science Congres

Negen sprekers telt het Orthica Health Science Congres. Negen verschillende visies en negen verschillende gezondheidsmodellen. Het holistische gedachtegoed vind je in elke lezing terug. Elke spreker vertelt vanuit zijn of haar gezondheidsmodel over dat specifieke stukje advies dat helpt bij het optimaliseren van de gezondheid van het lichaam en de geest, de gemeenschap, het leven én de Aarde. Het gaat over leefstijl, darmtherapie, mestcellen en het genezend vermogen van de geest. Het gaat over het belang van duurzaamheid en onze relaties die we hebben met onze geliefden en met ons eten. Het gaat over inspiratie en over het verkennen van het terrein buiten de gebaande paden. Het gaat over unieke aanvullingen op elk gezondheidsmodel, ook dat van jou.

 

 

Fotografie door: Echt Mooij fotografie

Minder calorieën en vlees beter voor gezondheid en milieu

August 24, 2018

Onlangs publiceerde de European Academies’ Science Advisory Council (EASAC) een rapport waarin is gekeken naar de toekomst van voeding, gezondheid, het milieu, klimaatverandering en landbouw. Het advies van deze Europese academici is niet mals: Europeanen moeten hun voedingspatronen drastisch veranderen. Consumenten moeten minder calorieën en vlees eten en beleidsmakers moeten zorgen voor betere prijzen voor […]

Lees meer

Een jubileum aan kennis over voeding en gezondheid: 35 jaar Orthica

September 6, 2018

Iedereen die bekend is met het merk Orthica weet dat Orthica wetenschappelijke onderbouwing hoog in het vaandel heeft staan. De wetenschap, gecombineerd met onze passie voor gezondheid en de rol die voeding hierin speelt, vind je dan ook terug in elke educatieve bijeenkomst die we organiseren. En dat zijn er nogal wat, omdat we vinden […]

Lees meer