Denk jij dat meditatie helpt bij pijnbestrijding?

September 3, 2018

Door: Stephanie Prinssen, Communicatiespecialist bij Atrium Innovations

Deel dit bericht!

Toen ik vorig jaar een venijnige scheur in mijn heupbot opliep, dacht ik niet aan meditatie. Absoluut niet zelfs. Medicatie, daar dacht ik aan. En dan geen paracetamolletje, maar het meer serieuze werk. Die pijn is echt geen lolletje, die pijn gaat echt door merg en been. Ik was het al weer een beetje vergeten, maar door het Orthica Health Science Congres schoot het weer door mij heen. Dat komt door die ene lezing met gezondheidsinformatie over meditatie. Waarbij meditatietechnieken worden ingezet bij het bestrijden van chronische pijn. Maar pijn kun je toch niet wegdenken? Mij lukte dat met medicijnen bij die breuk al amper, dus laat staan bij constant aanwezige pijn.

Verkeerde inschatting

Chronische pijn is alom en altijd aanwezig, dat heeft een gigantische impact op je leven. Meditatie, dingen wegdenken – als het al zou lukken om daar de tijd voor te nemen, is voor mij dan niet meer dan en druppel op een gloeiende plaat. Maar na het lezen van de introductie van Bart Heijtijng, moet ik (ruimhartig) toegeven dat ik hierbij een verkeerde inschatting maak. Hij heeft het namelijk voor elkaar gekregen zichzelf te genezen, en wel van jarenlange chronische aanwezige pijn. Meditatietechnieken waren voor hem de basis, en het lukte hem ook nog eens in een zeer korte tijd.

Hoezo pijnreductie?

Toch denk ik het ergens wel te begrijpen. Want door Raja yoga ben ik met meditatie meer dan bekend. Die vorm van yoga besteed veel aandacht aan het beheersen van je gedachten, en aan controle over je mind. En nee, daar is niks zweverigs aan. Het is gewoon een techniek die je kunt leren, en praktisch kunt toepassen bovendien. Je gedachten leren beheersen, doe je door regelmatig te mediteren. Leren loslaten is hierbij de eerste stap. Loslaten van beelden, gedachten. En daar zit denk ik de crux; je bent niet wat je denkt, -en inderdaad, dat kun je gebruiken voor het verminderen van gedachten over ziekte en pijn. Dat werkt bij mij ook zo, maar dan alleen bij lage gradaties in pijn. Maar wat als pijn niet verdwijnt, chronisch wordt en je die dag in, dag uit ervaart? Dat heeft gewoon een enorme impact op je leven. Denk jij dan dat meditatie je gaat helpen?

Verbluffende gezondheidsinformatie

Tijdens het Orthica Health Science Congres geeft klinisch gezondheidswetenschapper, fysiotherapeut en sociaal wetenschapper Bart Heijting antwoord op die vraag. En nee, ook daar is niets zweverigs aan. Bart opereert op het snijvlak van neurowetenschappen, meditatie en no-nonsense. Neural self-hacking noemt hij deze techniek, die ingezet kan worden bij het bestrijden van altijd aanwezige pijn. Zie het als het updaten, mind-hacken van je onderbewuste, waardoor eerdere altijd aanwezige pijn ineens niet meer bestaat. Een vorm van meditatie dus, maar wel met een verbluffend resultaat. Want verbeterd welzijn en hogere vitaliteit noemt hij als resultaat. Daarmee brengt hij voor mij meditatie wel op een heel hoog niveau. Ik vind dat wel een mooie eyeopener, en een goede trigger om op het congres eens te gaan luisteren naar zijn verhaal.

 

Fotografie door: Echt Mooij fotografie

Darmbacteriën zijn de voelsprieten voor je gezondheid

August 6, 2018

Het aantal studies dat een verband aantoont tussen de specifieke samenstelling van het darmmicrobioom en de gezondheid neemt enorm toe. In een studie die recentelijk gepubliceerd werd in Nature Communications, werd gekeken naar de relatie tussen een range van ziektebeelden en de samenstelling van het darmmicrobioom. De onderzoekers deden een verrassende ontdekking; de bacteriegroep – […]

Lees meer

Een jubileum aan kennis over voeding en gezondheid: 35 jaar Orthica

September 6, 2018

Iedereen die bekend is met het merk Orthica weet dat Orthica wetenschappelijke onderbouwing hoog in het vaandel heeft staan. De wetenschap, gecombineerd met onze passie voor gezondheid en de rol die voeding hierin speelt, vind je dan ook terug in elke educatieve bijeenkomst die we organiseren. En dat zijn er nogal wat, omdat we vinden […]

Lees meer