Darmmicrobioom wordt het meest beïnvloed door maagzuurremmers

August 15, 2018

Deel dit bericht!

De samenstelling van de darmmicrobiota is aan verandering onderhevig. Door stress-situaties, een veranderend voedingspatroon en medicijngebruik kan de bacterieflora sterk worden beïnvloed. Van antibiotica is bekend dat zij de darmflora uit balans kunnen brengen, maar er zijn ook andere medicijnen die een groot effect kunnen hebben op de samenstelling van het darmmicrobioom. Actueel onderzoek toont aan dat veelgebruikte medicijnen zoals maagzuurremmers (PPI’s), statines en metformine ook de balans in het darmmicrobioom kunnen beïnvloeden.

Samenstelling microbioom heeft invloed op de gezondheid

Het medicijngebruik van Nederlanders neemt al jaren toe. Vooral van antibiotica is bekend dat zij de darmmicrobiota kunnen verstoren. Ook andere medicijnen zijn van invloed op de darmgezondheid en kunnen daarmee effect hebben op de algehele gezondheid. Van verschillende bijwerkingen van medicijnen, zoals maag-darmklachten, buikpijn, diarree of juist obstipatie, wordt vermoed dat de verandering in samenstelling van of het aantal soorten in de microbiota een rol speelt.

Maagzuurremmers meeste effect

Uit een recente systematic review waarin 20 onderzoeken werden bekeken, bleek dat het gebruik van PPI’s een duidelijke afname van het aantal bacteriesoorten in de darm veroorzaakt. Bij metformine- en NSAID-gebruikers bleek het aantal bacteriesoorten niet af te nemen, maar bij metformine-gebruikers werd wel een andere samenstelling geconstateerd dan bij niet-metformine-gebruikers. Ook andere middelen, zoals statines, atypische antipsychotica en tricyclische antidepressiva bleken een verandering in de samenstelling van de microbiota te veroorzaken. Een opvallende conclusie van Nederlands onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen op basis van het Lifelines cohort is dat maagzuurremmers van alle geneesmiddelen (inclusief antibiotica) het meeste effect hebben op de microbiota. Vooral langdurig gebruik van PPI’s kan leiden tot dysbiose.

 

Lees over de mogelijke gevolgen van dysbiose voor de gezondheid in het volledige artikel ‘Maagzuurremmers hebben het grootste effect op de microbiota’ door Anneliet Bannier: http://magazine.winclove.nl/no_guts_no_glory_nr_2_2018/maagzuurremmers_micobiota#

 

 

Video-impressie Orthica Health Science Congres

June 21, 2019

De eerste editie van het Orthica Health Science Congres (na 25 jaar Folia Orthica Symposium) werd druk bezocht. Bekijk onze korte video voor een impressie van de dag en kom dit jaar naar het congres op donderdag 19 september!  

Lees meer

Lichaamsbeweging goed voor de geestelijke gezondheid

September 15, 2018

Dat lichaamsbeweging goed is voor de spieren, de gewrichten, het hart en de bloedvaten is bekend. Maar het effect gaat nog veel verder dan dat. De relatie lichaam en geest is sterk en dat blijkt onder andere uit onderzoeken naar het effect van beweging bij mensen met de ziekte van Parkinson. Onderzoek onder 3 groepen […]

Lees meer