Darmbacteriën zijn de voelsprieten voor je gezondheid

August 6, 2018

Deel dit bericht!

Het aantal studies dat een verband aantoont tussen de specifieke samenstelling van het darmmicrobioom en de gezondheid neemt enorm toe. In een studie die recentelijk gepubliceerd werd in Nature Communications, werd gekeken naar de relatie tussen een range van ziektebeelden en de samenstelling van het darmmicrobioom. De onderzoekers deden een verrassende ontdekking; de bacteriegroep – bijvoorbeeld Enterobacteriaceae – die verhoogd aanwezig was bij een bepaalde ziekte bleek toegenomen te zijn bij bijna alle 38 onderzochte ziektebeelden. Daarbij waren de gunstige darmbacteriën (die verband houden met gezondheid) in al deze 38 ziektebeelden in aantal afgenomen.

 

De onderzoekers gebruikten de gegevens van een Engels tweelingcohort, een unieke groep van oudere Britse tweelingen die een vergelijkbare gezondheidshistorie hebben. Van deze mensen waren zeer veel poepmonsters verzameld over een periode van 25 jaar. 96% van de 2700 deelnemers die poepmonsters hadden ingeleverd, hebben meerdere gezondheidsproblemen ontwikkeld.

 

Het meest opvallende aan de resultaten was dat de veranderingen in het darmmicrobioom verband hielden met de algehele gezondheidssituatie. Dat lijkt logisch; het colon bijvoorbeeld is anaeroob (laag zuurstofgehalte). Wanneer witte bloedcellen actief worden in het geval van ziekte, gaan zij zuurstof produceren als wapen. Hierdoor stijgt het zuurstofgehalte in de darm wat schadelijk kan zijn voor het normale darmmicrobioom dat alleen overleeft in een strict anaerobe omgeving. Een voorbeeld is de vriendelijke bacterie Faecalibacteria Prausnitsii die in aantallen vermindert bij vrijwel elke ziekte. Helaas weten we nog niet wat het gezondheidseffect is van het verlies van deze bacteriën. Het verlies kan dienen als een diagnosticum, maar wellicht heeft het ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de ziekte.

 

In de toekomst vinden we wellicht een manier om de eigen gezonde microbiota op te kweken buiten de darm en ze daarna weer toe te dienen ter bevordering van de gezondheid. Dat is met recht personalized medicine. Een bacteriegroep die toenam bij alle ziektebeelden was die van Enterobacteriaceae. Deze bacteriegroep kan hogere zuurstofconcentraties in de darm overleven. Bacteriën als de pathogene E. coli behoren tot deze groep. Ze bezitten bovendien een hoog aantal antibioticaresistente genen.

 

De resultaten van dit onderzoek betekenen dat het goed is om te weten welke bacteriegroepen we bij ons dragen. Darmbacteriën zijn goede voelsprieten voor onze algehele gezondheid. Dus in de toekomst kan het zelf onderzoeken van onze ontlasting een goede manier zijn om onze gezondheid in de gaten te houden. Vervolgtests kunnen ons vertellen of de behandeling werkt. Zo niet, dan kunnen we de behandeling aanpassen. Ook kunnen we voorspellen of antibiotica zullen aanslaan of niet, zodat we alleen antibiotica hoeven te geven als het echt zin heeft.

 

Bron

Snel kiezen op basis van ‘onderbuikgevoel’?

July 16, 2018

Naar darmbacteriën is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat deze bacteriën meer invloed hebben dan je op het eerste gezicht zou denken: van je stemming tot je emoties. Een onderbuikgevoel, dat hebben we allemaal wel eens. Maar heb jij dat onderbuikgevoel ook als je op het punt staat om een beslissing te […]

Lees meer

Alles over bioritme, therapietrouw, periodiek vasten, persoonlijke voeding en veel meer

June 26, 2019

Daarom mag je het Orthica Health Science Congres niet missen! Het 2e Orthica Health Science Congres belooft weer een dag bomvol gezondheidsinspiratie te worden. We hebben dit jaar gekozen voor een gevarieerd programma waarin diverse thema’s rondom leefstijl en gezondheid aan bod komen. Reken op een dynamische dag vol gezondheidsnieuws met een mooie mix van […]

Lees meer