Darmbacteriën zijn de voelsprieten voor je gezondheid

August 6, 2018

Deel dit bericht!

Het aantal studies dat een verband aantoont tussen de specifieke samenstelling van het darmmicrobioom en de gezondheid neemt enorm toe. In een studie die recentelijk gepubliceerd werd in Nature Communications, werd gekeken naar de relatie tussen een range van ziektebeelden en de samenstelling van het darmmicrobioom. De onderzoekers deden een verrassende ontdekking; de bacteriegroep – bijvoorbeeld Enterobacteriaceae – die verhoogd aanwezig was bij een bepaalde ziekte bleek toegenomen te zijn bij bijna alle 38 onderzochte ziektebeelden. Daarbij waren de gunstige darmbacteriën (die verband houden met gezondheid) in al deze 38 ziektebeelden in aantal afgenomen.

 

De onderzoekers gebruikten de gegevens van een Engels tweelingcohort, een unieke groep van oudere Britse tweelingen die een vergelijkbare gezondheidshistorie hebben. Van deze mensen waren zeer veel poepmonsters verzameld over een periode van 25 jaar. 96% van de 2700 deelnemers die poepmonsters hadden ingeleverd, hebben meerdere gezondheidsproblemen ontwikkeld.

 

Het meest opvallende aan de resultaten was dat de veranderingen in het darmmicrobioom verband hielden met de algehele gezondheidssituatie. Dat lijkt logisch; het colon bijvoorbeeld is anaeroob (laag zuurstofgehalte). Wanneer witte bloedcellen actief worden in het geval van ziekte, gaan zij zuurstof produceren als wapen. Hierdoor stijgt het zuurstofgehalte in de darm wat schadelijk kan zijn voor het normale darmmicrobioom dat alleen overleeft in een strict anaerobe omgeving. Een voorbeeld is de vriendelijke bacterie Faecalibacteria Prausnitsii die in aantallen vermindert bij vrijwel elke ziekte. Helaas weten we nog niet wat het gezondheidseffect is van het verlies van deze bacteriën. Het verlies kan dienen als een diagnosticum, maar wellicht heeft het ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de ziekte.

 

In de toekomst vinden we wellicht een manier om de eigen gezonde microbiota op te kweken buiten de darm en ze daarna weer toe te dienen ter bevordering van de gezondheid. Dat is met recht personalized medicine. Een bacteriegroep die toenam bij alle ziektebeelden was die van Enterobacteriaceae. Deze bacteriegroep kan hogere zuurstofconcentraties in de darm overleven. Bacteriën als de pathogene E. coli behoren tot deze groep. Ze bezitten bovendien een hoog aantal antibioticaresistente genen.

 

De resultaten van dit onderzoek betekenen dat het goed is om te weten welke bacteriegroepen we bij ons dragen. Darmbacteriën zijn goede voelsprieten voor onze algehele gezondheid. Dus in de toekomst kan het zelf onderzoeken van onze ontlasting een goede manier zijn om onze gezondheid in de gaten te houden. Vervolgtests kunnen ons vertellen of de behandeling werkt. Zo niet, dan kunnen we de behandeling aanpassen. Ook kunnen we voorspellen of antibiotica zullen aanslaan of niet, zodat we alleen antibiotica hoeven te geven als het echt zin heeft.

 

Bron

Van Folia Orthica Symposium naar Orthica Health Science Congres

June 7, 2018

Het is alweer 23 jaar geleden dat ik solliciteerde bij Orthica. Orthica was toendertijd (in 1994) een pionier in hoog gedoseerde voedingssupplementen. Ik was als rechtgeaarde diëtist wel een beetje sceptisch over dit ‘orthomoleculaire’ concept en weet nog goed dat ik als een soort voorbereiding op mijn sollicitatiegesprek het tweede Folia Orthica Symposium bezocht. Het […]

Lees meer

10 goede bronnen voor (wetenschappelijke) informatie over voeding en gezondheid

June 26, 2018

Voedselhypes passeren in rap tempo de revue, met name op social media en in boeken van (zelfbenoemde) voedingsdeskundigen. Het leidt tot een wildgroei aan informatie, waarbij het zonder goede bronvermelding haast onmogelijk wordt om het kaf van het koren te scheiden. Ik krijg het gevoel dat consumenten de goede moed verliezen, omdat ‘het officiële advies […]

Lees meer