Alles over bioritme, therapietrouw, periodiek vasten, persoonlijke voeding en veel meer

June 26, 2019

Door: Andrea van Vuuren, Scientific Educator en voedingskundige bij Orthica

Deel dit bericht!

Daarom mag je het Orthica Health Science Congres niet missen!

Het 2e Orthica Health Science Congres belooft weer een dag bomvol gezondheidsinspiratie te worden. We hebben dit jaar gekozen voor een gevarieerd programma waarin diverse thema’s rondom leefstijl en gezondheid aan bod komen. Reken op een dynamische dag vol gezondheidsnieuws met een mooie mix van wetenschap, ervaringen uit de praktijk, prikkelende discussies en gelegenheid voor het maken van nieuwe contacten. Je gaat naar huis met nieuwe inspiratie die jou helpt om je cliënten nog beter te ondersteunen op hun weg naar een gezonder leven; of je nu een praktijk hebt, op de winkelvloer staat of mensen helpt via de (social) media.

Leefstijl als bouwsteen van gezondheid

Alle sprekers op dit congres hebben de overtuiging dat het beïnvloeden van ‘leefstijl’ de eerste stap is bij een effectieve behandeling van verschillende chronische aandoeningen. Ze spreken niet alleen over leefstijlinterventies op het gebied van voeding, maar ook over de combinatie met meer beweging, een goede nachtrust, stressmanagement en een gezond bioritme. Maar hoe realiseer je duurzame gedragsverandering? Ook daar is aandacht voor tijdens het congres!

Twee zeer verschillende podia

Dit jaar zijn er 2 podia: podium wetenschap en podium inspiratie. Op het inspiratiepodium luister je naar deskundige sprekers die veel succes hebben met specifieke behandelmethodes, leefstijlprogramma’s of voedingsadviezen. In korte prikkelende lezingen (van elk 20 minuten) nemen ze je mee in hun passie. Op het podium wetenschap brengen onderzoekers je op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van diverse gezondheidsthema’s. Je kunt op deze manier gedurende de dag wetenschappelijk getinte lezingen afwisselen met presentaties die stof tot nadenken geven. Wat je ook kiest, je wordt gevoed met gezondheidsinformatie die past bij jouw werk als gezondheidsprofessional en iets toevoegt aan het advies dat je geeft aan de cliënt of consument.

Podium wetenschap: leefstijl in de praktijk, bioritme, therapietrouw en persoonlijke voeding

 

PhD, Fysioloog Peter Voshol is mede initiator van het ‘Keer Diabetes 2 Om Leefstijlprogramma’. Zijn brede en holistische interesse in voeding en gezondheid heeft ertoe geleid dat hij medeoprichter werd van de Stichting Voeding Leeft.  Peter: “Het wordt tijd voor actie bij alle disciplines. En mensen hebben daarbij praktische handvatten nodig, waarin een leefstijlprogramma goed kan voorzien.” Hij zal als eerste spreker een lans breken voor het zo snel mogelijk implementeren van leefstijlprogramma’s bij chronische aandoeningen.

 

Op het wetenschapspodium is veel aandacht voor het onderwerp bioritme. PhD Marijke Gordijn is chronobioloog en slaaponderzoeker, onder andere bekend van haar visie op de keuze voor zomer- of wintertijd. Zij zal je helder en aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en ervaring uitleggen hoe je melatonine – het slaaphormoon – effectief in de praktijk kunt toepassen. Na deze lezing weet je hoe de juiste timing en dosering de kans op succes verhogen.

 

Haar collega chronobioloog Prof. dr. Roelof Hut zal het hebben over de link tussen een verstoord bioritme en gezondheid. Roelof: “Iedere cel en orgaan in ons lichaam heeft een biologische klok, een soort dagritme.” Hij bespreekt hoe het tijdstip van slapen en eten de balans tussen de verschillende biologische klokken kan beïnvloeden.

 

Integraal psychiater en dagvoorzitter Rogier Hoenders sprak vorig jaar over het aanpassen van de ‘mindstyle’. Zijn presentatie maakte veel los bij het publiek! Hij sprak over technieken die ervoor zorgen dat we meer oxytocine (zorghormoon) aanmaken,  dat een gevoel van  bescherming en rust teweeg brengt. Dit jaar geeft Rogier tips over maatregelen voor een grotere kans op het duurzaam veranderen van leefstijl. Want hoe ga jij ervoor zorgen dat jouw cliënt je goed onderbouwde adviezen langdurig gaat toepassen in het dagelijks leven?

 

PhD, Systeembioloog Suzan Wopereis doet bij TNO onderzoek naar de effecten van voeding op gezondheid, door gebruik te maken van complexe ‘genomics’-technieken. Ze ontwikkelde een test die de impact kan meten van voedingsmiddelen op aspecten van gezondheid. Is de toekomst van persoonlijk voedingsadvies gebaseerd op je DNA of is dat te simpel? Suzan licht tijdens het congres toe wat de stand van zaken is rond ‘personalized nutrition’ en hoe je gepersonaliseerde voeding zou kunnen toepassen om gezond gedrag te bevorderen.

Op het podium inspiratie: gepassioneerde sprekers delen hun succesvolle ervaringen

Wil je geïnspireerd worden door ervaren sprekers die in een krappe 20 minuten hun passie met jou delen? Luister dan naar onderstaande sprekers.

 

Drs. Karin Janssen schreef een boek over een holistische benadering van een nieuwe generatie kinderen, met inspirerende inzichten en een nieuwe aanpak van lichamelijke klachten, emotionele problemen, gedragsproblemen en leerproblemen. Na vele jaren praktijkervaring ontwikkelde ze de Kindigo® therapie als holistische benadering van volwassenen en kinderen. Een behandelmethode waarin de oorzaak wordt aangegrepen op fysiek niveau, maar ook op emotioneel, mentaal en/of spiritueel niveau. Karin: “Als mens zijn we immers meer dan alleen een fysiek lichaam.”

 

Of luister naar diëtist Marie-Jose Torenvliet, bekend van het boek ‘(H)erken je honger!’, die uitlegt waarom periodiek vasten bij haar cliënten het ideale middel lijkt in de strijd tegen overgewicht en insulineresistentie. Marie-José is nieuwsgierig naar nieuwe methodieken om anderen te coachen en te begeleiden bij het veranderen van hun leefstijl en eetgewoonten.

 

Laat je inspireren door Drs., diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein die mensen met een chronische aandoening verleidt en succesvol begeleidt met een plantaardige, actieve en ontspannen leefstijl. Wendy: “Met welke leefstijl kan je op een leuke manier oud worden? Hoe zorg je ervoor dat je fit bent en blijft en energie hebt? Deze vragen hebben mij altijd gefascineerd.” Tijdens het congres vertelt ze hoe leefstijlen in de ‘blue zones’ haar inspireerden tot een groot onderzoek naar de invloed van voeding en leefstijl op reuma en artrose.

 

Leer hoe Drs., orthomoleculair holistisch therapeut Jacqueline Elferink vrouwen hun bloei laten ervaren na de overgang. Ze deelt haar holistische visie op de overgang; over de kracht van het ouder worden, trouw blijven aan je zelf, hormoonvervangende therapie, maatschappelijke waarde van ouder worden en ondersteuning met voeding en suppletie.

 

Diëtist en tevens dagvoorzitter Elly Kaldenberg houdt zich dagelijks bezig met voeding in relatie tot bioritme voor medewerkers met onregelmatige diensten. Als specialist op dit vlak zegt Elly: “Een wereld te winnen.” Zij geeft ons tijdens het congres praktische richtlijnen voor een goede regelmaat van eten binnen een onregelmatig bestaan.

 

En na de lezing van acupuncturist, herbalist en voedingsadvieur Kwee Siok Lan zal je duidelijk worden dat alles een ritme heeft, zelfs je organen. Ze laat je zien hoe je in het dagelijks leven gebruik kunt maken van deze natuurlijke energieën. Luister naar een inspirerend verhaal over de ritmes van de organen, de seizoenen en hoe je daar met voeding op kunt inspelen, met positieve gevolgen voor je gezondheid.

 

Mocht je denken dat het kiezen voor een maagverkleining een kwestie is van gebrek aan doorzettingsvermogen, ga dan naar de lezing van diëtist Anneloes van Vemde. Ze is klinisch diëtist en al 10 jaar werkzaam met deze doelgroep. Anneloes: “Je hoort ook wel eens dat patiënten negatieve reacties krijgen. En op social media en internet zijn de reacties vaak keihard en soms ronduit onbeschoft. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen niet inzien wat voor impact de operatie op levens heeft.”

Stel je eigen dag samen!

Er is meer dan genoeg om uit te kiezen tijdens het Orthica Health Science Congres en daarom mag je je eigen dag samenstellen binnen het breed inspirerende programma. Aan het einde van de dag zullen de voorzitters in de plenaire zaal de highlights van de presentaties op hun podium met elkaar delen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je belangrijke informatie gaat missen als je kiest binnen het parallelprogramma.

Netwerken en kookdemonstratie groentefermentaties in de pauzes

In de pauzes heb je onder het genot van een hapje en een drankje alle tijd om je netwerk te vergroten en een bezoekje te brengen aan de informatiemarkt, waar je kennis kunt maken met interessante producten en boeken. Het is tevens de plek waar fermentatie-expert en kok Peter van Berckel je laat zien hoe makkelijk en smakelijk het is om snelle groentefermentaties te maken en dit in te bouwen in je eigen kookroutine.

Dus….daarom mag je deze tweede editie van het Orthica Health Science Congres niet missen; zien we jou op donderdag 19 september? Inschrijven kan hier.

Ingrediënten van een optimaal gezondheidsadvies

July 12, 2019

Of je nu een praktijk hebt, op de winkelvloer staat of mensen helpt via de (social) media, als gezondheidsprofessional die op regelmatige basis gezondheidsadvies geeft, wil je natuurlijk weten waar je betrouwbare informatie vandaan kunt halen. De hoeveelheid informatie over gezondheid, voeding en suppletie die beschikbaar is op internet en sociale media neemt alsmaar toe. […]

Lees meer

Video-impressie Orthica Health Science Congres

June 21, 2019

De eerste editie van het Orthica Health Science Congres (na 25 jaar Folia Orthica Symposium) werd druk bezocht. Bekijk onze korte video voor een impressie van de dag en kom dit jaar naar het congres op donderdag 19 september!  

Lees meer