10 goede bronnen voor (wetenschappelijke) informatie over voeding en gezondheid

June 26, 2018

Door: Lianne Weggemans, voedingskundige (MSc) en Scientific Educator bij Orthica

Deel dit bericht!

Voedselhypes passeren in rap tempo de revue, met name op social media en in boeken van (zelfbenoemde) voedingsdeskundigen. Het leidt tot een wildgroei aan informatie, waarbij het zonder goede bronvermelding haast onmogelijk wordt om het kaf van het koren te scheiden. Ik krijg het gevoel dat consumenten de goede moed verliezen, omdat ‘het officiële advies toch over een jaar weer anders is’. Eerst was alcohol misschien wel goed voor de gezondheid, toen moesten we terug naar één glaasje per dag en nu lijkt het alsof alcohol helemaal uit het voedingspatroon moet worden uitgebannen? Terwijl het juist zo goed is als iedereen de regie en kennis kan hebben over zijn eigen gezondheid! Daarom is het belangrijk om te weten waar de betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde informatie te vinden is en waar je op kunt letten bij het beoordelen van informatie. Graag deel ik met jullie waar ik op let tijdens mijn informatieselectie en natuurlijk mijn 10 favoriete informatiebronnen!

Let op bewijskracht en belangen

Vind je een interessant onderzoek? Kijk dan goed naar de onderzoeksopzet, ofwel het type studie. Adviezen voor gezonde voeding komen tot stand door jarenlang onderzoek en consensus onder wetenschappers. Het kan dus best zijn dat er onlangs een studie is gepubliceerd die wat anders beweert dan het geldende advies. Maar als dit een studie is die is gedaan onder wat muizen, dan heeft het natuurlijk veel minder bewijskracht dan een hele berg onderzoeken gedaan onder mensen. Vooral meta-analyses en systematische reviews (van gerandomiseerde trials met placebogroep of cohorts) zijn publicaties met hoge bewijskracht. Let bovendien bij gepubliceerd nieuws altijd op het motief achter de publicatie. Is het een populaire krant? Die wil wellicht gewoon een goede headline. Wordt het gefinancierd door een commerciële partij? Bekijk dan ook goed waar de informatie vandaan komt en of het in lijn is met bestaand onderzoek.

Mijn favoriete (wetenschappelijke) informatiebronnen

Voor mijn werk als Scientific Educator bij Orthica ben ik dagelijks bezig met het onderbouwen van voedingsinformatie. Het is daarom belangrijk dat ik mijn kennis op het gebied van voeding en gezondheid up-to-date houd. Graag deel ik met jullie mijn veelbezochte bronnen.

 

  1. Pubmed (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/)

Pubmed is een online database met meer dan 28 miljoen referenties van biomedische literatuur (over voeding, medicijnen en gezondheidszorg), die gepubliceerd zijn in gerenommeerde (online) tijdschriften of boeken. De database wordt beheerd door de US National Library of Medicine.

 

  1. American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) (https://academic.oup.com/ajcn)

Ondanks dat publicaties uit dit tijdschrift ook op Pubmed te vinden zijn, check ik dit journal vaak ook apart. Dit is namelijk het meest vooraanstaande journal over voeding en diëtetiek, waarin de laatste onderzoeken van hoge kwaliteit gepubliceerd worden over onderwerpen als gezondheid en ziekte, metabolisme en vitamines en mineralen.

 

  1. Gezondheidsraad (www.gezondheidsraad.nl/nl/publicaties)

Een onafhankelijk Nederlands wetenschappelijk orgaan dat adviseert aan de overheid. De Gezondheidsraad publiceert adviezen op het gebied van volksgezondheid en gezondheids(zorg)onderzoek. Zo adviseren ze bepaalde groepen (zoals zwangeren, ouderen en mensen met een donkere huid) vitamine D te suppleren en hebben ze onlangs het advies over visolie bijgesteld met inachtneming van volksgezondheid, maar ook het milieu.

 

  1. Nederlandse Vereniging van Diëtisten (Dieetditdieetdat.nl)

Op deze website wordt op een begrijpelijke manier ingegaan op hoofdonderwerpen die te maken hebben met voeding(spatroon). In nieuwsberichten en op de website worden ervaringen van anderen en het advies van diëtisten gedeeld, en leuke filmpjes over bijvoorbeeld diëten en sport geplaatst.

 

  1. RIVM (RIVM.nl)

De website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarbij de gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving centraal staat. Hier zijn de vele rapporten te vinden die het RIVM jaarlijks uitbrengt. Ze doen onderzoek op het vlak van volksgezondheid, zorg, milieu en voedselveiligheid.

 

  1. Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (www.nvwa.nl)

Verantwoordelijk voor het bewaken van de veiligheid van voedsel en consumentenproducten in Nederland. Plaatst actuele informatie en onderbouwing over zaken die spelen rondom voeding.

 

  1. Supplementinfo (supplementinfo.nl)

Deze website geeft objectieve informatie over supplementen en de effecten op gezondheid, afgestemd op verschillende doelgroepen. Het wordt beheerd door NPN, de branchevereniging van voedingssupplementen. Deze website is ook uitermate geschikt om cliënten/ consumenten naar te verwijzen.

 

  1. Voedingenkankerinfo (voedingenkankerinfo.nl)

Een samenwerking van toonaangevende instanties onder leiding van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Hier vind je betrouwbare informatie samengevat door experts, voor kankerpatiënten, op één plek.

 

  1. Maag Lever Darm Stichting (mlds.nl/wetenschappelijkonderzoek)

Op de website van de MLD Stichting is alles te vinden over aandoeningen aan het maag-, darm- en leverstelsel en de wetenschappelijke onderzoeken die door de stichting gedaan zijn om vooruitzichten van patiënten te verbeteren.

 

  1. Nieuws voor diëtisten (nieuwsvoordietisten.nl)

Een online nieuwssite speciaal gericht op diëtisten en professionals in de voedingszorg. Een team van voedingsdeskundigen en diëtisten plaatst hier de laatste wetenschappelijke inzichten uit het werkveld.

 

Naast het gebruik van deze bronnen voor het bijhouden van mijn kennis, ga ik zelf graag naar lezingen van andere experts en ervaringsdeskundigen in het werkveld. Binnenkort is bijvoorbeeld het Orthica Health Science Congres. De wetenschap is sinds jaar en dag de belangrijkste basis van het congres. We nodigen je uit om tijdens het congres kennis te maken met sprekers uit de wetenschap en inspirerende praktijkbeoefenaars.

 

 

Fotografie door: Echt Mooij fotografie

Wat is waar? Feiten en fabels over gezondheid en voeding op het internet

July 4, 2018

Voeding en leefstijl ‘hacks’: er wordt veel geroepen over de beste, maar vooral snelste manier om nog gezonder te worden. Door de stortvloed aan opinies die voorbij komt, is het niet makkelijk om vast te houden aan wat bewezen is. Hypes zijn voor consumenten vaak interessanter: een sensationeel nieuwtje over gewichtsverlies of hoe je van […]

Lees meer

Snel kiezen op basis van ‘onderbuikgevoel’?

July 16, 2018

Naar darmbacteriën is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat deze bacteriën meer invloed hebben dan je op het eerste gezicht zou denken: van je stemming tot je emoties. Een onderbuikgevoel, dat hebben we allemaal wel eens. Maar heb jij dat onderbuikgevoel ook als je op het punt staat om een beslissing te […]

Lees meer